× Pohněme s tím. Společně!

Připomeňme si oběti komunistického režimu v Plzni

22. 6. 2020

Vážení přátelé,
v následujících dnech si připomeneme 71. výročí popravy generála Heliodora Píky a 70. výročí popravy doktorky Milady Horákové.

Pojďme společně v Plzni uctít jejich památku položením květin k pomníkům, které připomínají jejich hrdinské činy.

Sejdeme se společně ve čtvrtek 25. června v 16.00 před 21. ZŠ v Plzni na Slovanech u pomníku, který Miladě Horákové věnovali žáci této školy a poté společně půjdeme k pomníku věnovanému generálu Heliodoru Píkovi na náměstí nesoucí jeho jméno.

Jejich osudy a zločiny komunismu nesmí být zapomenuty.
S úctou,
Ilona Jehličková
místopředsedkyně krajské TOP 09

Pomník Miladě Horákové vznikl v rámci projektu Předškolí, který probíhal ve školním roce 2014–2015. Na vzniku pamětního místa se podíleli žáci plzeňské 21. základní školy (Slovanská alej 2072/13) ve školním keramickém kroužku vedeném Danou Kráčmarovou. Tvoří jej desky s úryvky posledních dopisů Milady Horákové z vězení, které byly rodině předány až v roce 1990. Pomník byl slavnostně odhalen 24. června 2015.

JUDr. Milada Horáková (1901–1950), česká právnička, politička, aktivní obhájkyně ženských práv, byla odsouzena ve
vykonstruovaném politickém procesu a 27. června 1950 popravena na dvoře pankrácké věznice v Praze.

Pomník Heliodoru Píkovi, jehož autorem je akad. sochař Karel Němec, tvoří bronzový reliéfní portrét na žulovém kvádru. Byl odhalen 20. června 1993 z iniciativy Konfederace politických vězňů na náměstí, jež nese jeho jméno, před domem č. 9.

Generál Heliodor Píka (1897–1949), legionář a velitel československé vojenské mise v Sovětském svazu byl popraven po vykonstruovaném soudním procesu na dvoře plzeňské věznice na Borech.

Osobnosti:
Ilona Jehličková