Pikner: Občané v roli rukojmích

25. 4. 2018

V roce  2015  rozhodlo  Zastupitelstvo  města Sušice  o  pronájmu sušické nemocnice společnosti NEMOS Group, která je nyní součástí  společnosti Penta  Hospital. Jedním z tehdejších  uchazečů  byl i Plzeňský kraj.  Tehdejší vedení města ale převzetí sušické nemocnice Plzeňským krajem  odmítlo s odvoláním na  riziko  útlumu poskytované péče.  Jaká je však realita dnes?

K  útlumu péče došlo a  dochází, bez ohledu  na předchozí sliby.  A to  dokonce tak, že  město Sušice  bude dotovat  nepřetržitý  provoz chirurgické  ambulance  a  zároveň  žádá  o  úhradu  větší části této dotace po kraji. 

Je  však  nutné podotknout, že současný stav  je  dán především chybným rozhodnutím vedení města Sušice v roce 2015. Pokud by tehdy nemocnici převzal Plzeňský kraj, zřejmě by omezil lůžkovou chirurgickou péči, ale jistě ne pohotovostní služby. Občané by tak dnes s drobnými úrazy nemuseli vážit cestu do Klatov a zastupitelstvo se nemuselo mimořádně scházet, aby tento problém řešilo.

Město Sušice by také nemuselo dávat další dotaci na provoz a zároveň o to samé žádat kraj. Na špatné rozhodnutí vedení města v roce 2015 doplácí nyní občané celého regionu. To není vůči nim spravedlivé. Sušičtí zastupitelé by měli zvážit, zda jsou plněny podmínky smlouvy o pronájmu a pokud ne, smlouvu vypovědět a vypsat regulérní otevřené výběrové řízení.  Pak držím palce občanům Sušicka, že bude vybrán partner, který své závazky dokáže plnit. To nebude v době nedostatku zdravotnického personálu, jak zdravotních sester, tak kvalifikovaných lékařů nic, jednoduchého. 

MUDr. Richard Pikner, Ph.D.

zastupitel Plzeňského kraje a člen Výboru pro zdravotnictví a sociální věci

Mladá fronta DNES, Fórum, 19.4.2018, str. 16

Štítky
Osobnosti: Richard Pikner
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme