Naxera: Přejme naší republice demokracii

28. 10. 2019

Projev starosty Přeštic Karla Naxera ke 101. výročí vzniku Československa.

Vážení spoluobčané, dámy a pánové!

Právě dnes oslavujeme už 101. výročí vzniku naší republiky.

Říkáme naší republiky, i když se k tomuto výročí hlásíme zejména v Čechách a na Moravě. Již více než 26 let uplynulo od doby, kdy se naši blízcí na Slovensku vydali na samostatnou cestu.

 

Vznik naší republiky Česko-Slovenské na konci 1.světové války po rozpadu Rakouska-Uherska nebyl samozřejmou událostí. Prvořadým nosným podnětem této dějinné události byl dlouholetý masový odpor proti národnímu ponižování Čechů a Slováků v tehdejší monarchii. Svoji roli také měla na rozpoložení národů válečná bída a vysoké ztráty na životech. Tyto nutné předpoklady pro státní a politickou změnu byly korunovány úspěchy na poli vysoké mezinárodní diplomacie T.G. Masaryka, Edvarda Beneše, Milana Rastislava Štefánika. Svůj vliv především na mezinárodní uznání nového státu měl vznik našich legií ve Francii, Itálii a Rusku, i řada projevů nespokojenosti a odporu proti válce v řadách našich vojáků.

Naše republika zažila znovu válečné ponížení v odříznutém Protektorátu Čechy a Morava v době druhé světové války. Svůj vztah k vlasti však projevili naši hrdinové odboje jak na našem území, tak na východní a západní frontě.

 

Po 2. světové válce jsme v souvislosti se zklamáním ze spojenectví se Západní Evropou hledali svoje ukotvení na ,,Východ,, - v tehdejším Sovětském svazu. V živé paměti našich lidí jsou čtyřicetileté zkušenosti s tímto přátelstvím. Ale abychom byli spravedliví. Na všeobecném mravním, společenském a ekonomickém propadu jsme se v těchto letech podíleli především sami. Jak v padesátých letech, tak v létech tzv. normalizace. Proto jsme uvítali příchod roku 1989 a všechno to, co s ním souviselo.

 

Je pravda, že nejde všechno tak, jak bychom si představovali, jak bylo zamýšleno Václavem Havlem, abychom navázali na všechno dobré z 1.republiky.

 

Máme však možnost rozhodovat si o svých záležitostech sami, ale též jako partneři v rámci významných evropských i světových struktur.

 

Vážení spoluobčané,

Právě uplynul rok od oslav stého-kulatého výročí vzniku naší republiky. Během nich byl v Přešticích na Havlíčkově náměstí zasazen strom svobody. Lípa, která se stala sestrou těch již zasazených v letech 1919 a 1968. Tentýž slavnostní den byla požehnána naše městská vlajka a byl představen nový zvon Sv. Jan Nepomucký – Zvon přátelství. Tuto událost si za okamžik připomeneme i v obřadní síni městského úřadu, kde budou oceněni všichni, kteří se významným způsobem podíleli na zhotovení a zavěšení nového zvonu v květnu tohoto roku.

 

Přejme naší České republice k jejímu 101. výročí, aby se v ní dařilo demokracii, aby i nadále ekonomicky rostla, aby měla nadané a pracovité občany, šikovné mladé lidi, silné a spolehlivé spojence, aby se v ní vyplatilo žít.

 

Děkuji za pozornost.

Karel Naxera, starosta Přeštic

Galerie
Štítky
Osobnosti: Karel Naxera
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme