Hlaváč: Jak můžeme ještě změnit územní plán?

26. 4. 2017

Vážení občané,

určitě jste si všimli, že se v poslední době mluví často o novém územním plánu, jehož tvorba se již chýlí ke konci a během následujícího měsíce by se mělo uskutečnit veřejné projednávání územního plánu, na kterém lze podávat připomínky a námitky. Naprosto chápu, že je územní plán velmi složitý a komplexní dokument, který nikdy nemůže potěšit všechny občany města. Nicméně po diskuzích s občany jsme s kolegy dospěli k závěru, že by si územní plán zasloužil minimálně 5 výrazných změn, které se pokusím stručně shrnout.

Zaprvé: V územním plánu se objevuje přeložení průtahu městem, který by měl nově vést přes školní zahradu směrem k nádraží a následně až k benzinové pumpě. Toto řešení nepovažujeme za příliš dobré. Budeme navrhovat, aby průtah nevedl přes školní zahradu, ale místo toho byl veden nad železniční tratí. Současně budeme požadovat, aby byly zachovány oba přejezdy přes trať na Radyňské ulici a u sběrného dvora, jejichž zrušení hrozí v souvislosti s plánovanou výstavbou druhé koleje na trati.

Zadruhé: Při vjezdu do Starého Plzence ve směru od nákupního centra Olympia je plánována průmyslová zóna. Budeme požadovat, aby se změnilo využití těchto pozemků z mnoha důvodů. Míst pro průmyslové zóny je v okolí Plzně mnoho, nevidíme důvod, proč by takovou zónu měl mít u vjezdu i Starý Plzenec. Zvlášť když se zvyšuje snaha město prezentovat jako historické, turistické centrum a vedení města na tyto účely vynakládá poměrně mnoho peněz.

Zatřetí: V návrhu územního plánu se počítá s výstavbou 644 nových bytových jednotek, to je velké číslo, kdyby se skutečně všechny vybudovaly, znamenalo by to výrazný nárůst obyvatel (bezmála o 1 700). K zajištění potřeb nových obyvatel nemá naše město potřebnou infrastrukturu, a to nejen dopravní, ale i v oblasti služeb a občanské vybavenosti (školy, školky, lékař atp.). Budeme proto usilovat o zmenšení počtu plánovaných bytových jednotek.

Začtvrté: Budeme usilovat o to, aby byly Šťáhlavy napojeny silnicí na obchvat Losiné a tím byla odkloněna kamionová doprava do firmy KS Katalog – servis mimo Plzenec. Nakonec zapáté: Budeme chtít, aby alespoň v některých částech města (zejména v centru) byl zpracován regulační plán. Město s tisíciletou tradicí by mělo mít alespoň základní požadavky a podmínky pro to, jaké stavby mohou v jeho centru vzniknout.

O tyto změny budeme usilovat a hodláme kvůli nim podat námitku k územnímu plánu. K podání námitky však potřebujeme podle zákona 200 podpisů. Naše argumenty můžete podpořit svým podpisem. Rád Vám poskytnu bližší informace, stačí když mi napíšete na mail miroslav.hlavac@top09.cz nebo zavoláte na 737 209 766.

Miroslav Hlaváč

předseda místní organizace TOP 09 Starý Plzenec

Štítky
Osobnosti: Miroslav Hlaváč
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme