× Pohněme s tím. Společně!

Zedník: Terminál zaměstná 300 kvalifikovaných logistiků

15. 3. 2016

Provozovatel kontejnerových terminálů, společnost Metrans, připravuje v České Třebové výstavbu další etapy svého železničního terminálu. Možnosti logistického centra by se tím měly zdvojnásobit.
Podle starosty Jaroslava Zedníka radnice s firmou na akci spolupracuje. „Budeme jako město vykupovat od Českých drah a Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) dalších dvacet hektarů pozemků. Metrans má dopracovanou dokumentaci pro územní řízení, o stavební povolení již požádali,“ uvedl Zedník.
V druhé etapě by mělo vzniknout více než 60 pracovních míst. Podle plánů by společnost v následující třetí etapě měla postavit své řídicí centrum, které by postupně převzalo řadu činností z Prahy a řídilo by nákladní dopravu firmy po celé Evropě. S touto fází je spojen největší nárůst zaměstnanosti, práci by v centru našlo přibližně 300 kvalifikovaných logistiků. „Již jsme jim prodali pozemky na projekt, firma připravuje projektovou dokumentaci a potřebná vyjádření,“ řekl Zedník.
Ve čtvrté, závěrečné etapě by mělo vzniknout depo na opravu kontejnerů a vagonů. Nyní na terminálu pracuje kolem 130 lidí. Podle Zedníka s příchodem firmy do Třebové vznikla i nová pracovní místa u Českých drah, které pro překladiště zajišťují některé služby, a u návazných dodavatelských firem.
Letos se začnou upravovat podjezdy pod železniční tratí. Ty stávající jsou totiž úzké a nízké a brání plynulému provozu. Na stavbě se bude vedle Třebové podílet i SŽDC a Pardubický kraj, část peněz poskytl stát. Již dříve se opravily menší silnice v okolí, po nichž nákladní auta firmy jezdila.

5plus2 - Pardubický kraj

Volby: