Jiří Skalický: Vždy hledám nejlepší řešení

Lídrem kandidátky TOP 09 pro volby do Poslanecké sněmovny je v Pardubickém kraji Jiří Skalický. Vždy vystupuje rozvážně, vše si dopředu rozmýšlí. Ale jedná rozhodně, jde si za svým cílem, dokáže prosadit své názory a nebojí se diskuze či dokonce názorového střetu.

5. 10. 2017

Kdo je Jiří Skalický? Jak byste představil sám sebe?

Mým mottem už dlouho je sousloví Doktor - občan - politik. To jsem já. Primář pardubické nemocnice, jehož zkušenosti ze zdravotnictví se prolínají do politiky, a občan se širokými zájmy třeba v charitě nebo sportu. Řekl bych, že jsem relativně klidný člověk, který nejedná zbrkle a který se vždy snaží hledat nejlepší řešení, a to jak v politice, tak i v běžném životě.

* Do Poslanecké sněmovny kandidujete opakovaně? Proč?

Mám stále co nabídnout. Je potřeba dotáhnout řadu věcí do konce. Mluvím hlavně o zdravotnictví, kde jsem nejaktivnější. I když se věnuji i podpoře obcí, dopravě, vzdělání nebo třeba obraně a rozvoji armády, a to z pozice člena výboru pro obranu.

* Už jste to naznačil, ale s jakými sliby do voleb jdete?

Nechci jen slibovat, chci i činit. I když tuším Winston Churchill řekl, že volby vám vyhraje to, co slíbíte, ne to co jste udělal. Za mnou už konkrétní výsledky jsou, zejména v oblasti zdravotnictví. Jde mi o dostupnost, rychlost a kvalitu lékařské péče, chci se věnovat zdravotnímu pojištění, zvýšení platů lékařů a sestřiček. Ale budu prosazovat i bezpečnost našich občanů, řešení migrace na vnějších hranicích EU, navýšení prostředků na modernizaci armády a na nákupy výzbroje a výstroje. Požaduji skutečnou odpovědnost úředníků, orgánů činných v trestním řízení a justice za jejich rozhodování. Rád bych docílil taky snížení daní pro všechny a snížení odvodů o 8 %. A budu prosazovat efektivní vymáhání výživného a zastavení zneužívání sociálních dávek.

* To jsou řekněme celostátní témata, ale kandidujete za Pardubický kraj… co konkrétně chcete nabídnout svému regionu?

Ale ono to spolu úzce souvisí. Když změníte celostátní legislativu, bude to mít dopad i pro lidi u vás doma, ve vašem kraji. Podívejte se například na okrajové části kraje - chybí tam praktičtí lékaři i stomatologové, na lékařskou pohotovost je daleko. V malých lékárnách často chybí některé léky a musíte pro ně jet i několik desítek kilometrů. To vše můžeme změnou legislativy změnit. Jedním z faktorů ovlivňujících dostupnost přípravků ve všech lékárnách je například rozdílná výše doplatků. Celý systém stanovení cen a úhrad léků považuji za nepřehledný, kdy ani předepisující lékař, natož pacient, nemá šanci zjistit, kolik bude v lékárně doplácet. Není možné, aby slevy z poplatků byly poskytovány jen některým skupinám občanů, to je nerovnost přístupu. Řešit by to mělo zavedení pevných doplatků na léky a také zavedení jednoho plně hrazeného léku u tzv. drahé léčby.

* Pořád mluvíme o zdravotnictví…

Téma vychází z mého prostředí, ve kterém se pohybuji. Nechci si hrát na „všeználka“. Chci nabízet své zkušenosti tam, kde mám co nabídnout. Ale nevěnuji se jen zdravotnictví. Jednou z největších bolístek našeho kraje je dopravní infrastruktura. Nemluvím teď jen od dálnici D35, jejíž dostavbu najdete snad ve všech volebních programech napříč všemi kandidujícími stranami a hnutími. Jsem hrdý na to, že jsem byl jedním z těch, kterým se podařilo sehnat peníze na výstavbu čtyřpruhu u pardubického Parama. Osobně se teď snažím pomoct městu Lázně Bohdaneč a dalším obcím na trase mezi dálnicí D11 a Pardubicemi, které jsou doslova zavalené těžkou nákladní dopravou. Hledáme řešení, jak tuto dopravu odklonit a obyvatelům těchto obcí ulevit. S tím částečně souvisí i aktualizace zastaralého statutu lázeňského místa, který řeším s ministerstvem zdravotnictví. Klíčové je pro mě i zajištění více peněz pro obce, což znamená více peněz na chodníky, školky, hřiště apod.

* Co podle vás Pardubickému kraji schází?

Kromě výše uvedeného? V kraji potřebujeme dostatek školek a některých odborných středních škol. Chybí domovy pro seniory. Sociální péče není dostatečně financována. Je třeba zlepšovat výživu ve školách a obecně lidem nabídnout kvalitní nerizikové potraviny. V posledním roce jsem se setkal s projektem Skutečně zdravá škola a musím říct, že jsem se do něj rád zapojil. Je to snaha některých rodičů a škol, jak dětem nabídnout zdravou a kvalitní stravu.

* Už při minulých volbách se s vaším jménem začal objevovat i výraz ekonomická diplomacie. O co jde?

Zjednodušeně řečeno o podporu firem, konkrétně jejich projektů ve vazbě na rozvoj regionu, zaměstnanost, export… Jde také o zprostředkování kontaktů do zahraničí. Pro mě osobně je to i důležitá zpětná vazba směrem k legislativě, potažmo k vytváření podmínek pro podnikání ze strany státu.

* Když zrovna nejste ani doktor či politik, ale jste občan - jak sám říkáte - co děláte?

Snažím se najít čas na rodinu a na své zájmy. Mám rád historii, lyžování, sportovní střelbu nebo dostihové koně. Proto jsem také členem prezidia Dostihového klubu. A velmi rád věnuji svůj čas dobrým věcem, třeba podpoře konkrétních a smysluplných projektů neziskových organizací, skautských oddílů a podobně. Jsem i členem jedné z největších charitativních organizací Lions Club. A jsem také patronem třídy pro autistické děti v centru Lentilka.

Bulvár

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme