Konečně se to stalo – prezident podepsal novelu RUD !!! Vlajky o diskriminaci mohou dolů.

3. 9. 2012

Vláda a poslanci schválili  v květnu 2012 dlouho očekávanou a těžce  vybojovávanou změnu, a tou je novela zákona o rozpočtovém určení daní. V srpnu 2012 totéž odsouhlasil i Senát. Ve středu 29. srpna 2012 prezident republiky podepsal novelu zákona o rozpočtovém určení daní (RUD), a tím nabyla definitivní platnosti. Došlo tak ke zmírnění diskriminace malých sídel oproti čtyřem neoprávněně privilegovaným velkoměstům. Malým městům a obcím v naší zemi připluje každoročně navíc celkem 12 miliard korun do jejich rozpočtů. Většina českých a moravských obcí získá více peněz, nejvíce to prospěje obcím od 500 do 50 tisíc obyvatel.

Novela je účinná od 1. 1. 2013, tedy již v příštím roce můžeme očekávat  citelný pozitivní dopad. Peníze získané navíc zlepší rozvoj našich obcí a měst. Více peněz v obecních pokladnách zlepší životní úroveň obyvatel našich vesnic a zvýší přitažlivost života na venkově.

            V loňském roce v září jsme my starostové a starostky demonstrovali v Praze před úřadem vlády na podporu novely zákona o RUD. Poté 1. 11. 2011  jsme na obecní úřady vyvěšovali vlajky, abychom upozornili na diskriminaci. Tehdy jsem o tom napsala následující:  „Čistě bílá vlajka v bitvě říkala protivníkovi „VZDÁVÁME SE“. Tyto vlajky na obecních úřadech nejsou čistě bílé, je na nich vyobrazena velká postava, která symbolizuje občana Prahy s údajem 31.700,- Kč a malá postavička jako symbol všech nás ostatních lidí s částkou 6.800,- Kč. Vlajka je sice bílá, ale neznamená, že se vzdáváme, ale naopak, že se nevzdáváme a chceme připomenout našemu předsedovi vlády Petru Nečasovi, který rozhodně není naším nepřítelem, že sliby se mají plnit.“

            Od té doby uplynulo hodně času a proběhly další akce s myšlenkou na stejný cíl. Následovala další a další přesvědčovací práce poslanců za hnutí Starostové a nezávislí a TOP09 v Parlamentu ČR.

Nyní jsme v cíli, prožíváme velkou radost, že se dobrá věc podařila. Vlajky z našich obecních úřadů můžeme v těchto dnech svěsit a uložit je do přihrádky „hotovo“. Svěšení bychom měli zdokumentovat, protože je to pro nás opravdu historický okamžik. Važme si, že jsme byli u toho. Poděkujme všem  starostům ze Zlínska, kteří celou akci před lety rozpoutali a rozšířili posléze myšlenku do všech krajů naší země. Poděkujme všem, kteří přiložili lví podíl své práce na tomto cíli. Jsou to především předseda hnutí Starostové a nezávislí poslanec Petr Gazdík, 1. místopředseda hnutí Starostové a nezávislí poslanec Stanislav Polčák a senátorka Jana Juřenčáková. Poděkování patří  samozřejmě i všem ostatním, kteří se přičinili jakoukoli měrou a  těch by byl dlouhý seznam.

Mgr. Hana Štěpánová, starostka Morašic, 3. místopředsedkyně hnutí STAN ČR
Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme