Železnice je tepna, která teď okupované Ukrajině dodává život

5. 5. 2022

Předseda pardubické TOP 09 Michal Sláma se proto přidal k iniciativě Železnice pomáhá. Co bylo jejím úkolem? Mobilizovat soukromé železniční dopravce, sehnat velké množství humanitárního materiálu, naplnit jím celý vlak, přiblížit jej co nejblíže válečné linii a zpět přivést ženy, děti i seniory ohrožené válkou.

Železnice je skvělý nástroj, který dokáže pomoci při mnoha příležitostech – přepravit velké množství lidí i materiálu na dlouhé vzdálenosti, posloužit jako kapacitní ubytování a pomoct lidem vyřešit akutní situaci. „V polovině března jsme na Ukrajinu vypravili 12 vlaků Gepard Express, ČD, Arriva a dovezli více než 220 tun humanitární pomoci. Mám velkou radost z toho, že se nám z válečné oblasti zatím podařilo dostat přes čtyři tisíce žen, dětí a seniorů,“ upřesňuje Michal Sláma.

V březnu se podařilo vypravit i speciální nákladní vlak se zdravotnickým materiálem, jehož je na Ukrajině kritický nedostatek. „Od počátku konfliktu jsme v kontaktu s lékaři a krizovými štáby na Ukrajině, kteří nás průběžně informují o zdravotnickém materiálu, který jim teď nejvíce schází. Dary od farmaceutických firem, soukromých klinik nebo ze sbírek mezi lékaři postupně narostly do objemů, který naplnil nákladní vlak. Ten vyjel z Košic do Charkova, kde je situace kritická a zásoby řady zdravotnických potřeb jsou nulové,“  říká předseda pardubického Rotary Clubu a tamní TOP 09 Michal Sláma, který ve spolupráci se svým košickým protějškem zajistil podstatnou část materiálních darů. 

Michal Sláma i nadále spolu s Rotary Clubem oslovuje v Česku i zahraničí další firmy. Když bude jednání o darech úspěšné, pak podle jeho výsledku připraví ve spolupráci s iniciativou Železnice pomáhá další humanitární vlak. „Moc děkujeme všem dárcům a dobrovolníkům, kteří se do pomoci zapojují, a slibujeme, že se jejich úsilí pomoci dostane až na Ukrajinu,“ uzavírá Michal Sláma.

 

Ondřej Müller, krajský manažer

Štítky
Osobnosti: Michal Sláma
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme