Svoboda: Památky si říkají o to, aby žily kulturou. Tak jim v tom pomáhám.

Pavel Svoboda se narodil před 33 roky a vyrůstal ve východních Čechách. Je ředitelem Komorní filharmonie Pardubice a ceněným hudebníkem. Talent a hudba mu umožnily cestovat, vystupoval v Evropě, Americe i Asii. Po letech na „volné noze“ se nakonec vrátil do Pardubic, kde učí, vede filharmonii a kde žije se svou rodinou. S manželkou vychovává dvě děti.

1. 9. 2021

Když si lidé přečtou, že jste varhaník, možná si představí staršího introverta. Vám je přitom 33 let a jste aktivní a pořádáte řadu kulturních akcí. Kde se ve vás vzala láska ke kultuře a schopnost ji i organizovat?

Organizační talent jsem možná zdědil po mém dědovi, který na vesnici pořádal divadla, vedl zahrádkáře a obecně se staral o to, aby se pořád něco dělo. To mám asi po něm, taky mě to prostě baví. Památky si úplně říkají o to, aby dál žily a klasická hudba se přímo nabízí. Když o tom tak přemýšlím, tak i má pozice ředitele filharmonie spojuje všechny tyhle věci, které mám rád.

Jste manažer a umělec, proč kandidujete za SPOLU?

Zkrátka jsem přijal nabídku. Sice jsem nejprve váhal, ale je to výzva a po poradě s rodinou jsem přijal odpovědnost.

Nemáte z politiky obavy? Pro mnoho lidí lákavá není.

Mám, ale ne takové, jaké si asi lidi myslí. Mám obavy z toho, v jaké stavu bude příští vláda přebírat stát. Pokladna prázdná, řada institucí v rozkladu, občas mám fakt obavy, jestli se to dá zvládnout. Pak si ale uvědomím, že to jsou podobné problémy, jaké jsem během pracovního života řešil už jinde. Tady věřím, že mi zkušenosti s vedením filharmonie jako větší instituce mohou pomoci.

V roli politika si nevystačíte jen s kulturou, budete řešit i mnoho dalších témat. Není to pro vás problém?

Není. Podle mě je to o schopnosti se učit a ochotě se orientovat v různých oborech, což dělám rád. Nikdo se nešpecializuje na
všechno. Za svůj život jsem vystřídal už řadu různých míst, dlouho jsem se živil jako OSVČ, takže vím, co obnáší „volná noha“.
To jsou věci, které chci využít i na celostátní úrovni k prosazení změn, které máme v programu. V Pardubicích navíc žiju dlouho, takže pronikám do problematiky kolem dopravy atd. Náš kraj má obrovský potenciál, ale dokud se nepodaří ho lépe propojit a vytěžit po stránce dopravy, bude nevyužitý. To jsou naše velké úkoly.

Budete mít sílu všechno prosadit?

Schopnost politiků komunikovat mezi sebou a hledat řešení je zásadní. To, jak fungujeme s mými kolegy z kandidátky, kde jsou zástupci TOP 09, ODS i KDU-ČSL dokazuje, že koalice SPOLU je odhodlaná kompromisy dělat a hledat skutečná řešení problémů, se kterými se lidi potýkají.

Svitavský deník

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme