Žamberk se rozvíjí, bude mít společenský sál a bazén.

Město však trápí dopravní obslužnost a město chce zastavit nesmyslné rušení vlaků.

2. 11. 2011

 

Zástupci města jednají se zástupci investora, který plánuje postavit v Žamberku seniorský dům a při této příležitosti vznesl na město dotaz, co zde chybí a co by v rámci svého projektu mohl pomoci vybudovat. „Uvedli jsme, že potřebujeme depozitář muzea, sál pro větší výstavy a plaveckou školu.  Investor tyto záměry do projektu k naší radosti zakomponoval. Pokud všechno dobře dopadne, bude naše město mít sál o rozloze 550 m2 s možností uskutečňovat výstavy a společenské akce včetně tanečních, a také bazén o délce 12,5 metru,“ říká starosta. Město do tohoto projektu hodlá vstoupit a smlouvou o spolupráci zajistit naplněnost těchto zařízení a v některých částech i spolufinancování. Budování bude rozděleno do několika etap.  „V závěru tento projekt uspokojí vše, co nám chybí z hlediska městské vybavenosti. Po plavecké učebně lidé volají, a kdybychom bazén chtěli sami provozovat, tak to ekonomicky nezvládneme.“ V současné době je krytý bazén až v Ústí nad Orlicí nebo v Rychnově nad Kněžnou a dojíždění škol je drahé. „Je pravda, že bazén je potřebné zařízení, které využijí jak školy, tak maminky s dětmi i senioři.  A „nabalí“ na sebe i lidi z okolí,“ poznamenává Jiří Skalický.

Další plánovaná investiční akce je úprava prostoru před nádražím Českých drah. Tento prostor však není v katastru města Žamberk, nýbrž obce Dlouhoňovice. „Domlouváme se s vedením této obce a s Pardubickým krajem, aby nám pomohli náš projekt za asi 17 miliónů uskutečnit,“ říká místostarostka Jiřina Jirešová. Jedná se o vybudování nových parkovacích ploch, točnu pro autobusy a údržbu původní budovy Českých drah. „Měli jsme v záměru zajistit lidem dopravu autobusy od nádraží do centra. Cílem je, aby u nás lidé pouze nepřestoupili na jiný spoj a neodjížděli hned pryč, ale aby se dostali do města, nakoupili u nás.  Žádali jsme na tento projekt o peníze ze švýcarských fondů, ale neuspěli jsme,“ vysvětluje místostarostka odklad tohoto záměru. Do něho však vstupuje další problematika v oblasti dopravní obslužnosti.

Problematika dopravy

Vedení radnice se nelíbí změny v dopravní obslužnosti připravované dopravní společností OREDO. „Připomínky od našich občanů k jízdním řádům tato firma nezapracovává a my tak nejsme schopni prosadit změny, které lidem pomůžou,“ vysvětluje místostarosta Petr Novotný a dodává, že jsou tak v dvojím ohni: „V rámci kraje není doprava vůbec sladěná. Žambersko má, co se týká zaměstnanosti, přirozenou spádovost také na Rychnovsko a Královéhradecko, a lidé se do práce dostávají horko těžko. Zástupci společnosti OREDO plánují omezit současnou, léty a praxí ověřenou, vlakovou dopravu a jen některé spoje nahradit autobusy a navíc komplikovaně s několika přestupy. Postup firmy je o to více podivný, jelikož vlakové spoje jsou rušeny pouze mezi Letohradem a Doudlebami, dále jsou vlakové spoje na Hradec Králové zachovány. Očekávali jsme, že když systém dopravy v přilehlých krajích řeší jedna firma, bude dopravní obslužnost na pomezí krajů pro občany komfortnější a nikoliv že dojde k její tak razantní redukci nejen v pracovních dnech, ale také o víkendech.“

Rozpočtové určení daní

Plánované navýšení rozpočtových určení daní starosta Žamberku Jiří Dytrt vítá: „Pro nás by to podle navrhovaného zákona znamenalo 15 miliónů korun do rozpočtu města navíc, což je zvýšení daňových příjmů o čtvrtinu. Jsou to obrovské peníze, se kterými bychom dokázali hospodařit. Uvítali bychom, kdyby zákon platil již příští rok.“ Jiří Skalický uvedl, že legislativně je zákon připraven, zdržel se však ve vládě: „TOP 09 nemá problém, aby se uvedený návrh, který pomůže všem obcím a městům nejen v Pardubickém kraji, schválil co nejrychleji.“

Starosta Jiří Dytrt je kritický k výši úhrady městům za výkon státní správy: „Od roku 2009 klesají příjmy měst a obcí na výkon správy státu, úměrně tomu se však nesnižuje příspěvek na jednotlivé agendy, které pro správu státu vykonáváme. Od loňského roku přišly obce o 17 procent dotace na výkon státní správy, jen v případě Žamberka je to o 4 mil méně. Přitom stát stále požaduje, abychom rozšiřovali výkon státní správy.“ Starosta se tak logicky ptá, jak může město šetřit? „Musíme upravovat počet úředníků na radnici adekvátně financím, současně ale chceme zachovat servis pro občana, aby nečekal na úředníka, který je tu pro něho.“ Rok 2012 bude i pro Žamberk hodně složitý z důvodu změn subjektu pro výplatu sociálních dávek. Ty budou vypláceny úřady práce. „Ubyde nám práce, ale zatím nevíme, kolik lidí si převezme úřad práce. Dva měsíce před koncem roku nevíme, zda s nimi máme rozvázat pracovní poměr. Do 30. října musíme tuto situaci vyřešit a nemáme k tomu žádné informace od ministerstva práce a sociálních věcí.“ Poslanec Jiří Skalický bude na toto téma hovořit se zástupci ministerstva na probíhající schůzi poslanecké sněmovny.

Zdenka Hanyšová Celá

Galerie
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme