Vážná ekonomická situace ve společnosti ČD Cargo

13. 12. 2012

Společnost ČD Cargo se nachází ve vážné ekonomické situaci, která se bude velmi těžce napravovat. Nelze se opřít ani o jeden produkt, který by firmu postavil na nohy. Ve hře jsou jednovozové zásilky, které vykazují trvalou ztrátu, kterou nelze uhradit z jiných nabízených produktů, protože i tyto jsou na samé hranici rentabilnosti.

Nelehká situace nevznikla ze dne na den. Důsledek lze hledat v dlouhodobém nenaplňování závěrů dopravní politiky nejen Evropské unie, ale i České republiky, v přílišném otevření trhu nákladní dopravy (více než 80 firem), nízkou respektive žádnou nabídkou logistických služeb, které by udržely zákazníky z dlouhodobého hlediska, neexistující strategie přepravy zbožových komodit a tomu odpovídající skladba vozidel, v neposlední řadě i neoddanost pracovníků vlastní společnosti a jejich neadekvátní mzdové ohodnocení výkonu odváděné práce. Neoddanost lze chápat v podobě přeprodeje získaných zakázek konkurenčním spedicím.

V případě likvidace jednovozových zásilek, které ročně přepraví cca 30 mil. tun zboží, bude tento objem převeden na silniční nákladní dopravu. Protože se jedná o přepravy na regionální úrovni, bude jejich přeprava prováděna silniční dopravou na pozemních komunikacích nižších tříd, které jsou již dnes v havarijním stavu a jejich stav se ještě zhorší.

Cesty k ozdravení společnosti vyplývají z výše uvedeného výčtu špatných rozhodnutí a špatné práce. Tyto přístupy je nutné urychleně změnit a hledat řešení k získání zákazníků novými přístupy v obchodní politice a především ve zjednodušení administrativních úkonů spojených s odbavením vozových zásilek na vnitrostátní úrovni.

ČD Cargo dceřinou společnost ČD, a.s. je nutné zachovat i ze strategických důvodů v případě vzniku mimořádných událostí jako jsou třeba živelné pohromy, omezené dodávky energetických zdrojů aj.

Jistě by celkově společnosti prospěl soudní audit spočívající v prověřování finančních a obchodních dokumentů, účetních záznamů, závěrek nebo výročních zpráv. Měl by zahrnout také prověření vnitřních směrnic společnosti, procesů, postupů, výběrových řízení, finančních transakcí či vztahů zainteresovaných osob kvůli případnému střetu zájmů.

Prof. Ing. Václav Cempírek, Ph.D. Poslanec TOP09