V květnu rozdělí ministerstvo do sociálních služeb 100 miliónů korun

3. 5. 2011

Celkem 100 miliónů korun rozdělí v květnu ministerstvo práce a sociálních věcí poskytovatelům sociálních služeb v rámci jejich tzv. dofinancování. V roce 2011 rozdělilo MPSV na sociální služby 6,1 mld. korun, což je 90 % prostředků oproti roku 2010. Postupovalo na základě zhodnocení a doporučení krajských úřadů. „Bohužel se podle pana ministra Drábka ukázalo, že kraje mnohdy dopřály vlastním zařízením vyšší či nekrácenou podporu oproti předchozímu roku, ale některým sociálním zařízením zase dotace dramaticky snížily, a ty se tak ocitly na hranici existence,“ vysvětluje poslanec Jiří Skalický. Primárně teď budou podpořena ta zařízení, kterým v prvním kole byly dotace kráceny nejvýrazněji.

MPSV proto připravilo systém, podle kterého bude rozdělovat prostředky určené k dofinancování sociálních služeb z prvního kola dotačního řízení. Mezi poskytovatele sociálních služeb s regionální působností rozdělí 100 milionů korun. Dalších 58 milionů korun poskytne nadregionálním sociálním službám. „Těchto 58 milionů korun ministerstvo čerpá z vlastní rezervy pro krizové situace. Dnešní stav bohužel za krizovou situaci považovat musím,“ říká ministr práce Jaromír Drábek.

MPSV primárně podpoří:

-          sociální služby, u nichž je přidělená dotace pro rok 2011 neodůvodněně klesla pod 70 % dotace loňského roku;

-          vysoce specifické cílové skupiny – osoby s chronickým duševním onemocněním, osoby závislé nebo ohrožené závislostí na návykových látkách,

-          terénní a ambulantní služby (pobytové služby sociální péče budou dofinancovány jen ve výjimečných a odůvodněných případech);

-          nestátní neziskové organizace; u příspěvkových organizací měst a obcí budou dodatečně podpořeny jen ty služby, u nichž bude zajištěno spolufinancování z územních rozpočtů s ohledem na velikost dané obce.

„Přivítal jsem toto ministrovo rozhodnutí. Myslím si, že v době šetření by se mělo k organizacím zajišťujícím sociální služby přistupovat stejně, pokud pracují na kvalitativně stejné úrovni. A nečinit rozdíl v tom, zda je zřizuje kraj či nikoli,“ komentoval rozhodnutí ministra poslanec Jiří Skalický.

Ministr práce a sociálních věcí se na základě letošní zkušenosti s rozdělováním dotací na sociální služby rozhodl pro odklad účinnosti zákona o sociálních službách o dva roky, tedy od 1. ledna 2014. (Původně se počítalo s převedením kompetence rozdělování dotačních prostředků zařízením na kraje od 1. 1. 2012). Do 1. ledna 2014 by také měla být k dispozici metodika, která bude stanovovat jasné mantinely pro rozdělování dotačních prostředků i při přenesení kompetence ze státu na kraje.