TOP 09 odmítá partnerství s čínskou provincií

14. 8. 2019

V duchu humanitních principů, na kterých byla naše republika v porevolučních dobách budována se vyslovujeme proti takovémuto partnerství. Zkušenosti z ostatních česko-čínských projektů navíc ukazují, že přínos takových projektů je minimálně diskutabilní.

TOP 09 zásadně nesouhlasí se sháněním peněz pro hokej a dostihy právě v Číně, jak hodlá naše bývalá členka Ludmila Ministrová. To není vzájemně výhodná ekonomická spolupráce. “Čínský režim považujeme za zcela nedemokratický a jeho investice mají spíš vlivový než podnikatelský charakter,” zdůvodnil vyjádření strany předseda místní regionální organizace TOP 09 Michal Sláma.

Konkrétní ekonomická spolupráce je ve hvězdách, zkušenosti ostatních krajů jsou negativní, ostatně i předseda KHK Jiří Doležal diplomaticky mluví o běhu na dlouhou trať. Můžeme ale s vysokou pravděpodobností čekat politické požadavky, jako je deklarace jednotné Číny a nevyvěšování vlajky Tibetu.

Připravujeme zároveň i výzvu vedení Pardubického kraje a doufáme v podporu ostatních demokratických stran. “Není možné mlčet, když náš kraj upřednostní obchodní kontakty s komunistickou Čínou před prohlubováním partnerství s demokratickými partnery,“ dodává předseda TOP 09 Pardubického kraje Michal Pilař.

Ondřej Müller, krajský manažer

Osobnosti: