TOP 09: Obvinění politici musí okamžitě skončit

22. 11. 2023

Dle sdělení Národní centrály proti organizovanému zločinu v Pardubicích roky kvete kriminální činnost ve veřejných zakázkách. Reagujeme na úterní policejní zásah na magistrátu města Pardubice a vyzýváme všechny obviněné osoby k odstoupení z veřejných funkcí.

Údajně jsou zapečetěny kanceláře vedení města, někteří politici z hnutí ANO měli být zadrženi a také obviněni z korupce. Policejní složky mají naši plnou důvěru, ať činí, jak nejlépe umí.

“Veřejné zakázky byly vždy lákadlem nepoctivců, kteří se chtěli obohatit na úkor společného. Policie patrně disponuje dostatečně podloženými informacemi, že právě v Pardubicích se při zadávání, ale i provádění, veřejných zakázek, odkláněly veřejné prostředky směrem k těm, kdo měli dohlížet na jejich účelné vynakládání. O vině obviněných rozhodne až soud. Ve svých funkcích ve vedení města a městských společností však musí obvinění skončit hned”, uvádí Martin Slezák, předseda zastupitelského klubu TOP 09.

Politici z protikorupčního hnutí ANO, které media označila za hlavní aktéry korupční kauzy, jsou přitom dosud členy vedení města, městských obvodů, ale také zásadních městských firem, jako je Městský rozvojový fond Pardubice nebo Vodovody a kanalizace Pardubice. 

„Pro mě je zásadní sdělení policie, že se nejedná o selhání jednotlivce, ale systematicky pracující skupinu, která sofistikovaně a dlouhodobě rozkrádá veřejné zakázky. Obvinění jsou velmi vážná a týkají se tolika politiků z hnutí ANO, že si vůbec nedovedu představit pokračování současné radniční koalice. Kdo ji může dnes s čistým svědomím podpořit?" ptá se Ondřej Müller, zastupitel za TOP 09. 

Oficiálních informací je zatím pomálu, těžko tak soudit, zda se kauza týká jen města Pardubice nebo se může přelít i do kraje. Spousta politiků totiž běžně funguje na komunální, krajské i celostátní úrovni. 

"Kriminální skupina spjatá s hnutím ANO se zdá být podle předběžných zpráv policie rozsáhlá a dobře organizovaná. Je na pováženou, že někteří komunální politici z ANO zastávají i krajské funkce. Štěstím je, že jsou v současné době v opozici a na chod kraje mají výrazně menší vliv než na chod města. Osoby z takového prostředí nejsou z podstaty věci důvěryhodnými partnery. Současné výjevy z pardubické radnice je třeba mít na paměti při sestavování jakékoliv další koalice", uvádí Michal Sláma krajský zastupitel a regionální předseda TOP 09.

TOP 09 Pardubice

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme