× Staňte se našimi členy!

TOP 09: O demokracii je třeba stále pečovat

18. 11. 2019

Den boje za svobodu a demokracii a Mezinárodní den studentstva - 17. listopad -  je jeden z našich nejvýznamnějších státních svátků. Po celé zemi probíhaly vzpomínkové akce, mnoho z nich uspořádali i členové TOP 09.

Největší akce v Pardubickém kraji proběhla v Automatických mlýnech v Pardubicích, kde se sešlo několik stovek občanů. Svolatelem akce pořádané pod hlavičkou spolku Milion chvilek pro demokracii byl Michal Sláma, předseda TOP 09 Pardubice. „Chci žít ve svobodné a spravedlivé zemi, kde politici respektují demokratická pravidla a kde se lidé zajímají o dění kolem sebe. V nejhlubší úctě a respektu k událostem 17. listopadu jsme se rozhodli uspořádat demonstraci za demokracii, současnou a nemocnou. Společně jsme roztočili mlýny, začněme obracet věci k lepšímu,“ uvedl Michal Sláma.

Třicet let od Sametové revoluce se vzpomínalo i v Chrudimi, třeba na výstavě “Vzpomínky na revoluci na Chrudimsku” v Regionálním muzeu. „Dojal mě tady plakát od neteře. Mě samotné bylo v roce 1989 dvanáct let. Adélka je skoro stejně mladá, jako já v té době. Její pohled na revoluci se stal součástí historické retrospektivy. Je důkazem, že dějiny a vzpomínky jsou stále živé i u mladé generace. Je to naděje pro budoucnost, pro demokracii,“ říká radní Chrudimi za TOP 09 Vladislava Michalová.

Dějiny naší země by neměly být zapomenuty, a proto je musíme předávat i dalším generacím. Z toho důvodu se ve Slatiňanech sázela pamětní lípa před ZŠ už v pátek společně s dětmi. „Patřím k těm, kteří měli to štěstí a narodili se již za demokracie. Předchozí režim a potlačování svobody tak znám pouze z vyprávění. Proto si dobře uvědomuji, jak důležité je připomínat výročí 17. listopadu těm, kterým je toto období téměř 30 let vzdálené,“ vysvětluje radní města Slatiňany za TOP 09 Vít Steklý.

Letos je 30 let od Sametové revoluce, přesto se dnešní vláda opírá o podporu KSČM a koalice v našem krajském městě trvala na udržení komunisty ve vedení finančního výboru. „Jsem rád, že veřejnosti to není jedno a aktivně se staví na odpor lžím, korupci a obrovským střetům zájmu, které před několika lety byly nemyslitelné. Je to ale na každém z nás, abychom se dokázali zapojit, jít k volbám a podpořit některou demokratickou stranu nebo jít sami s kůží na trh,“ uzavírá krajský předseda TOP 09 Michal Pilař.

Ondřej Müller, krajský manažer

Osobnosti: