TOP 09: Neuhneme před podporou tvůrčích lidí

23. 6. 2017

Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek a krajský volební lídr kandidátky do Poslanecké sněmovny Jiří Skalický během expedice nEUhneme v Pardubickém kraji představili volební program strany. Význam malých a středních firem pro zaměstnanost v regionu, role odvětví s vysokou přidanou hodnotou a nenahraditelné poslání dobročinnosti byly tématy čtvrteční cesty politiků TOP 09 po různých místech kraje i večerní debaty s občany.

„Bez malých a středních firem by ekonomika dobře nefungovala. Právě ony zaměstnávají lidi v regionu, což platí i u nás v Pardubickém kraji. Přitom stát firmy stále více zatěžuje neustálými kontrolami a byrokratickými nařízeními. TOP 09 si to uvědomuje a z podpory svobodného podnikání neuhne ani náhodou,“ řekl poslanec Jiří Skalický při návštěvě společnosti Orličan v Ústí nad Orlicí, známé výrobou ultralehkých letounů již od roku 1938.

Ve Vysokém Mýtě politici zhodnotili velmi špatnou dopravní situaci na silnici I/35 a u oběda diskutovali s významnými podnikateli a osobnostmi města. Nechyběl mezi nimi třeba Vlastimil Stratílek, vnuk legendárního zakladatele továrny na výrobu hasičských stříkaček.

Na zastávce expedice v Hospicu v Chrudimi politici vysoce ocenili jeho vznik a fungování. „Chrudimský hospic má v širokém okolí to nejlepší jméno. Díky patří MUDr. Marii Blažkové a MUDr. Jiřímu Košťálovi za jejich odhodláni a péči, kterou klienti hospice dostávají. Velmi podporuji a obdivuji i jejich další plán, vybudovat v centru stacionář, který nabídne i odlehčovací a poradenské služby pro rodiny pečující o onkologicky nemocné. Role rodinných příslušníků je právě u těchto nemocných velmi důležitá, ale bez pomoci mobilní hospicové služby se neobejdou,“ vyzvedla činnost hospice Vlaďka Michalová, zdravotní sestra z Chrudimi a kandidátka za TOP 09.

Ing. Jiří Vitík, předseda správní rady Lázní Bohdaneč, představil členům expedice provoz lázní a vysvětlil jejich místo v systému zdravotní péče. „Jsou to v pravém slova smyslu léčebné lázně s velkým podílem zaměstnaných zdravotníků. Je vidět, že se zde skutečně léčí a finanční prostředky ze zdravotního pojištění jsou vynakládány efektivně. My totiž nepodporujeme, aby se z lázní dělala jen rekreace,“ zdůraznil primář Pardubické nemocnice a lídr krajské volební listiny TOP 09 Jiří Skalický.

Expedici politici zakončili v příjemném prostředí Galerie Café v Pardubicích, kde u piva s občany debatovali několik hodin.

„Každé z těchto setkání bylo logickou reflexi té či oné kapitoly našeho volebního programu. Náš společný závazek se dá zobecnit jednou větou: tvůrčí schopnosti lidí se nesmí omezovat a dusit, naopak se musí uvolnit a podpořit. A od toho neuhneme,“ shrnul předseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Ondřej Müller, krajský manažer

Volby: