Svitavy: Kojenecký ústav i starostu města navštívil ve čtvrtek Jiří Skalický

31. 3. 2011

Poslanec Jiří Skalický (TOP 09 S podporou Starostů) v prvním roce svého působení v poslanecké sněmovně navštěvuje větší města v kraji, aby se seznámil s jejich starosty, i s tím, co lidi v nich těší a co je naopak trápí. Současně dlouhodobě podporuje organizace zabývající se problematikou sociálních a zdravotních záležitostí. Proto i při své návštěvě Svitav 31. 3. skloubil obojí. Navštívil kojenecký ústav, který už 15 let řídí Zora Hammerová a který se brzy přemění v Dětské centrum. Zavítal i na radnici, kde se setkal se starostou Davidem Šimkem.

Předání daru„V kojeneckém ústavu mne zaujaly tzv. rodinné buňky, kde děti žijí téměř jako v rodinném prostředí. Jen ti rodiče s nimi nejsou,“ uvedl Jiří Skalický. Zaujalo jej také resocializační centrum pro matky s dětmi, které zde za podpory Pardubického kraje i Evropské unie vyrostlo nedávno a v němž už bydlí první klientky s kojenci. V nové budově centra, která vyrostla na zahradě kojeneckého ústavu, dočasně poskytují prostory matkám, které z nejrůznějších důvodů selhávají jak v péči o dítě, tak v běžném životě. Smyslem celého projektu je zabránit předčasné ústavní výchově dětí, dát matkám příležitost vytvořit si citové vazby k dítěti a pod odborným vedením jim pomoci v resocializaci. „Obdivoval jsem, jak obrovské úsilí musí lidé kolem takových maminek vynaložit, aby je mohli „poslat“ zpátky do života,“ svěřuje Jiří Skalický a dodává: „Jedna z maminek se po několikaměsíčním úspěšném pobytu brzy rozloučí a odejde do azylového domu. V centru ji naučili nejen starat se o svého chlapečka a o domácnost, ale také hospodařit s penězi. Teď je už jen na ní, jak tohle všechno použije v praktickém životě,“ míní Jiří Skalický.

s těmi u stolečku i ředitelkaPoslanec věnoval domovu dar - deset tisíc korun – svoji odměnu za práci ve výboru pro zdravotnictví, sociální věci a neziskový sektor Zastupitelstva Pardubického kraje za rok 2010: „Paní ředitelka ústavu Zora Hammerová peníze použije na vybavení centra.“ Jiří Skalický o ústavu ví díky dlouhodobé spolupráci s Dětským centrem Veská u Pardubic, kde jako člen Lions Clubu spolupracuje na pravidelném zajišťování charitativních darů. Podobně podporuje Dětské rehabilitační centrum Lentilka a jeho třídu pro děti s autismem v Pardubicích. Do Svitav bude svoji odměnu posílat každý rok pravidelně.

Na radnici se pak Jiří Skalický setkal se starostou Davidem Šimkem, od kterého se dozvěděl, že město nejvíce trápí přetížení automobilovou dopravou především ve směru od Brna. Řešením by mohl být obchvat silnice I/43, o kterém se hovoří už řadu let, ale problém se zatím nedostal mezi priority Pardubického kraje.

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme