Starostku Lanškrouna zajímalo, zda ve sněmovně projde návrh zákona o RUD

22. 11. 2011

Sportoviště bude sloužit veřejnosti již příští rok, náklady 50 mil. Kč na jeho výstavbu hradí z velké části Evropská unie. Zahrnuje plochy pro lehkoatletické disciplíny, lehkoatletický čtyřdráhový ovál, fotbalový stadion a před Halou B. Modrého, dětské dopravní hřiště spolu s plochou na skateboard.

Co se týká neustále skloňovaného rozpočtového určení daní (RUD), informoval jsem starostku, že navrženou zákonnou změnu v přerozdělování daní do měst a obcí rozhodně podporuji, protože odstraní velké nerovnoměrnosti. V okamžiku, kdy bude návrh schválen, skončí diskriminace osmdesáti procent občanů v naší zemi. Zvýší se příjem všech měst a obcí v celém Pardubickém kraji. Dozvěděl jsem se, že Lanškrounu by se zvýšil rozpočet o 18 mil. korun. Paní Švarcová chtěla znát můj tip pro hlasování. Ten je – řečeno řečí sázkových kanceláří – 7:3. Soudím tak podle toho, jak se chovali poslanci při schválení loterijního zákon a stravenek.

Starostka mě doprovodila i do Domova pro seniory, postaveného v roce 2006. Je velmi moderní a v příjemném prostředí tu poskytují celoroční ubytování na celkem 86 lůžkách. V současné době je v Domově 91 seniorů o věkovém průměru 80 let. Cílem vedení Domova je poskytnou jim možnost strávit důstojné stáří na odpovídající životní úrovni k jejich spokojenosti.  Ředitel Milan Minář se podle svých slov po celou dobu snaží, aby se obyvatelé domů s pečovatelskou službou i domova pro seniory cítili jako doma.  Podle mne se mu to daří. V rozlehlé zahradě je altán, letos k němu přibylo krásné jezírko. Zaujal mě program nutriční výživy pro seniory, který v současné době v Domově rozvíjejí a mají ambice požádat o grant vyhlašovaný společností ČEZ.

V Lanškrouně jsem se ještě setkal s ředitelem firmy AVX Jiřím Skálou, který mě provedl výrobním provozem společnosti. AVX je v oblasti největším zaměstnavatelem a zajišťuje práci desítkám subdodavatelských firem.

Pharm.Dr. Jiří Skalický, Ph.D.

Galerie