1. 12. 2011

Informační kampaň o sociálních reformách

Současné sociální reformy jsou vedle chystané důchodové reformy nejdůležitějším praktickým výsledkem politického snažení ministra práce a sociálních věcí a místopředsedy TOP09 Ing. Jaromíra Drábka. Vědomi si toho, že i dobré zákony je třeba představovat a vysvětlovat, pořádá MPSV vedle informační kampaně souběžně po celé republice i sérii seminářů pro odpovědné sociální úředníky, politické představitele obcí a odbornou veřejnost.

Kulatý stůl k novelám sociálních zákonů se konal poslední listopadový den i v Pardubicích. Nebylo by příliš praktické tlumočit celodenní seminář a diskusi, přesto bych rád upozornil na několik jednotlivostí, které byly dle mého názoru prozatím nedostatečně komunikovány či jsou nespravedlivě opozicí či médii napadány.

Jedním z pilířů tzv. sociální reformy je soustředit agendu státních sociálních podpor na jedno místo, což přinese nejenom úsporu státních výdajů na správu, podstatně zjednoduší přístup občanů k těmto službám i rychlost jejich projednávání a zejména umožní uvolnit sociální pracovníky na práci v terénu. Obavy z přechodu na nový systém, i když budou jistě určité pochopitelné porodní bolesti, se zdají být liché. Fyzický přenos spisů na jedno místo jistě neproběhne během jediného dne, ale v novém systému základních registrů budou všem zainteresovaným již 1. 1. 2012 k dispozici. Po personální stránce pak bude přenos kompetencí podpořen převodem více jak 1600 sociálních pracovníků z obcí na úřady práce. Taktéž přechod na nové systémy výplaty jednotlivých dávek je zajištěn množstvím výjimek, které na přechodnou dobu zachovávají čerpání těch předešlých.

Často diskutovanou zákonnou úpravou je převedení „veřejné služby“ na úřady práce, respektive zpřísnění podmínek pro práci nezaměstnaných ve veřejné službě. Odmítne-li osoba, jež je vedena na ÚP nepřetržitě déle než dva měsíce, bez vážného důvodu nabídku vykonávat  veřejnou službu v rozsahu nejvýše 20 hodin týdně, bude na dalších šest měsíců sankčně vyřazena z ÚP a přijde tak o sociální podporu. Přísné opatření je však mířeno zejména na chronické zneuživatele sociálního systému, kteří několik potřebných měsíců pro získání nároku na podporu v nezaměstnanosti pracují a pak ji dalších několik měsíců využívají, či pro občany, kteří sociální podporu pobírají a souběžně pracují načerno. Metodika tak soustřeďuje tuto zákonnou úpravu především na nezaměstnané, kteří jsou na ÚP déle než pět měsíců, či pobírali podporu v nezaměstnanosti v posledních třech letech opakovaně. Velmi pozitivně vnímám snahu ministerstva zapojit do veřejné služby na straně zaměstnavatele i státní firmy.

Poslední problematika, u které bych se chtěl pozastavit, je zavedení tzv. karty sociálních systémů. Ta se bude vydávat vždy, pokud bude občanovi přiznán nárok na sociální dávku, nebo při přiznání nároku na průkaz osoby se zdravotním postižením, který také nově nahradí. Karta sociálních systémů tak bude mít především identifikační a platební funkci. Karta tedy nepřebírá výplatu důchodů, ať již starobních či invalidních. Přirozenou povinností sociálních pracovníků bude podrobně vysvětlit fungování karty, respektive možnosti jejího využití.

Sociální reformy upravují a zejména zjednodušují posuzování a nárok na sociální dávky, seskupením pravomocí na jedno místo zvyšují efektivitu administrativního zpracování, ale jejich nejdůležitějším důsledkem je posílení vlivu sociální práce v terénu, a tak možnosti jejího účinného zacílení na smysluplnou podporu každého jedince.


PhDr. Miroslav Tyč - Předseda MO TOP 09 Přelouč a člen KV TOP 09 Pardubického kraje
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme