Skalický: Omezení legálních držitelů zbraní k větší bezpečnosti nepovede

31. 5. 2016

Poslanecká sněmovna minulý měsíc projednala směrnici Evropské komise, která reagovala na teroristické útoky v Paříži regulací obchodu se zbraněmi. Podle poslance TOP 09 Jiřího Skalického ale navrhované změny omezí svobodu občanů. Postihují jen legální obchod, zatímco rizikovému nelegálnímu obchodu se podle něj směrnice vůbec nevěnuje.

„Je dobře, že Komise reagovala na tragédii, obsah reakce je ale tristní. Chce zasahovat do práv a svobod držitelů legálních zbraní, což ke zvýšení naší bezpečnosti rozhodně nepovede,“ říká poslanec a člen Výboru pro obranu Poslanecké sněmovny Jiří Skalický. „Evropa může jen stěží předpokládat, že se možní teroristé budou chtít novými pravidly Komise řídit. Terorista si nechodí pro povolení vlastnit zbraň,“ varuje Skalický. Jeho „mateřská“ TOP 09 je přesvědčena, že poslanci mají směrnici odmítnout. „Už loni jsme deklarovali, že s touto změnou nesouhlasíme. Je třeba jednat rychle, ale s terorismem se nedá bojovat zákazem dosud legální věci. Musíme se soustředit na potírání nelegálního obchodu se zbraněmi a na kroky, které účinně zabrání držení nelegálních zbraní,“ tvrdí první místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek.

PODSTATA NOVELY

Podstatou novely je hned několik opatření: zákaz veškerých poloautomatických zbraní, jejich napodobenin i znehodnocených verzí nebo povinnost veřejných muzeí znehodnotit veškeré automatické a poloautomatické zbraně, mnohdy s nevyčíslitelnou historickou hodnotou. Další opatření se pak týkají kooperace členských států, sdílení informací či vydávání zbrojních průkazů. „Pokud by se směrnicí musely začít členské státy EU řídit, znamenalo by to velké finanční výdaje na vykoupení a likvidací zbraní a také ekonomické ztráty českých firem, které tyto typy zbraní vyrábějí, opravují a obchodují s nimi,“ dodal Jiří Skalický.

RESTRIKCE = VYŠŠÍ KRIMINALITA

Příklady z jiných evropských států, například Velké Británie, dokazují, že restrikce nevedou k omezení kriminality a násilí, ale naopak roste počet ilegálně držených zbraní, což je mnohem rizikovější. „Hlavním nebezpečím je nestabilita v okolí Evropy. Na černý trh se dostává velké množství zbraní ztracených během ozbrojených konfliktů na Ukrajině či na Blízkém východě, které mohou být zneužity radikály a použity proti našim občanům. Legálně pořízené a zaevidované zbraně jsou z tohoto hlediska zcela marginálním rizikem,“ uvedl poslanec Jiří Skalický (TOP 09).

DISKUZE V SEMINÁŘI

Na téma nové směrnice Evropské unie se ve sněmovně konal seminář s názvem Omezování držení zbraní. Účastnili se jej nejen členové výboru pro obranu, ale také odborná veřejnost. Kritika vůči směrnici se ozývala napříč politickým i odborným spektrem. Proti tomuto návrhu vystoupili myslivci, sportovní střelci, ale odborníci z muzeí či klubů vojenské historie. Kromě poslanců, ale i senátorů už směrnici odmítla také vláda ČR. Z českého pohledu patří mezi nejproblematičtější změny směrnice přesunutí většiny poloautomatických zbraní mezi zakázané zbraně a požadavek na znehodnocení zakázaných zbraní ve sbírkách a muzeích. Vadí také to, že by členský stát Evropské unie nemohl povolit výjimku z držení zakázané zbraně pro civilní subjekt.

Krajské noviny