Setkání starostů s poslanci a senátory v Pardubickém kraji k RUD

1. 12. 2011

 


V Českých Heřmanicích v Pardubickém kraji se 29. 11. setkali starostky a starostové s poslanci a senátory Parlamentu České republiky.

„Chceme změnit rozpočtové určení daní (RUD). Současný systém způsobuje, že existují velké rozdíly ve sdílených daňových příjmech na obyvatele,“ říká starostka Morašic u Litomyšle a členka Sdružení místních samospráv Hana Štěpánová a dodává: „Nejvyšší daňový příjem má Praha, více než 30 000 Kč na obyvatele a rok, ostatní průměrně 6 800 Kč. Tento rozdíl chceme zmírnit tak, jak je to obvyklé ve vyspělých zemích.“

Ministerstvo financí předložilo již v létě 2011 návrh novely zákona o rozpočtovém určení daní k projednání, který navrhuje změnu ze současného nevyhovujícího stavu pětinásobku na občana a rok v Praze na třínásobek. Jedná se o plnění volebního programu TOP 09 a Starostů a nezávislých i programového prohlášení vlády.  „Považujeme dále za neudržitelnou situaci, kdy 4 největší města v republice (Praha, Brno, Plzeň a Ostrava), kde žije 20% obyvatel, pobírají téměř polovinu příjmů ze sdílených daní. Chceme, aby předložený návrh novely zákona o RUD byl urychleně projednán,“ požaduje za starosty Hana Štěpánová.

Setkání se za poslance TOP 09 zúčastnili Václav Cempírek a Josef Cogan jako host za Královéhradecký kraj. Poslanec Jiří Skalický byl na zahraniční cestě a starosty pozdravil dopisem, ve kterém navrhovanou zákonnou změnu v přerozdělování daní do měst a obcí rozhodně podporuje, protože odstraní velké nerovnoměrnosti. „V okamžiku, kdy bude návrh schválen, skončí nespravedlnost pro osmdesát procent občanů České republiky,“ uvádí Jiří Skalický.

Před ukončením jednání byli všichni zákonodárci napříč politickými stranami dotázáni, zda podpoří novelu zákona o RUD, která vzešla z dílny Ministerstva financí ČR. Na tuto otázku všichni zúčastnění poslanci a senátoři odpověděli jednomyslně ano.

Na závěr setkání přijalo starostové následující usnesení: „Starostové, starostky, místostarostové a zastupitelé, shromáždění dne 29. 11. 2011 v Českých Heřmanicích v Pardubickém kraji, podporují přijetí novely zákona o RUD navržené Ministerstvem financí ČR a žádají zákonodárce, aby podporovali urychlené přijetí této novely a při hlasování ji schválili v nezměněném znění a s účinností od 1. 1. 2013. Pro případné urychlení jednání navrhují použít nástroj poslanecké iniciativy.“

-zr-

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme