Reprodukce Františka Kupky zdobí pardubické závodiště

21. 9. 2012

V rámci dostihového Francouzského dne byla 18. září na pardubickém dostihovém závodišti zahájena výstava reprodukcí Františka Kupky. Tento přední český výtvarník a grafik, rodák z východočeského regionu, žil a tvořil ve Francii a právě jeho díla nyní ozvláštnila atmosféru závodiště.

 

Výstavu zahájili místopředseda Evropského parlamentu Oldřich Vlasák, náměstek ministryně kultury František Mikeš a poslanec TOP 09 a Starostové Jiří Skalický.  „Shodli jsme se, že propojení krásy děl Kupky s krásou koní se spolu snoubí a dotvářejí určitou synergii,“ uvedl a dodal, že celá akce se mohla uskutečnit díky nápadu a iniciativě radního města Pardubic Jana Němce.

 

Výstava reprodukcí Františka Kupky je instalována před tiskovým střediskem na dostihovém závodišti. Otevřena bude až do 13. října 2012, tedy do 122. Velké pardubické s Českou pojišťovnou.

 

 „Míním, že není zapotřebí malovat, kopírovat stromy, když cestou na výstavu lidé vidí lepší ve skutečnosti. Maluji, ano, ale jen pojetí, synthese, akordy a podobně…,“ prohlásil v roce 1905 František Kupka a právě tato slova si autoři výstavy půjčili jako motto prezentace nazvané „Jiná skutečnost“.

František Kupka (23. září 1871, Opočno24. června 1957, Puteaux, Francie) byl český malíř a grafik světového významu, jeden ze zakladatelů moderního abstraktního malířství. Jeho vztah k hudbě se podílel na vzniku a realizaci dalšího nového výtvarného směru – orfismu, tedy směru, přibližujícímu malířství jiným uměním (hudba, poezie). Převážnou část života žil ve Francii.

Galerie
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme