Rehabilitační léčebna v Luži je aktivní součástí zdravotnictví Pardubického kraje

20. 10. 2011

Rehabilitační léčebna v Luži  je aktivní součástí zdravotnictví Pardubického kraje

/Luže, 17. 10. 2011/ S péčí poskytovanou Hamzovou léčebnou v Luži a s jejím ředitelem Václavem Volejníkem se seznámil poslanec Jiří Skalický (TOP 09 a Starostové). „Někdejší tuberkolózní léčebna, která byla založena prof. F. Hamzou již na začátku minulého století a která byla historicky první dětskou léčebnou v České republice, se doslova mění před očima,“ říká ředitel léčebny a dodává, že její obrovskou  devizou je nádherný a rozsáhlý park, ve kterém je rozmístěno 11 lůžkových pavilónů. Patronem a odborným garantem parku a arboreta je dr. Václav Větvička.

Václav Volejník stojí v čele léčebny letos rovných 25 let. Krátce po revoluci, v roce 1991, začal řešit její přeměnu z ryze dětského zařízení na léčebnu pro děti i  pro dospělé, což se ukázalo jako velmi prozíravé. Dnes má toto státní zařízení 505 lůžek a pracuje zde 530 lidí. Je tak největším zaměstnavatelem v  širokém okolí.

„Naši klienti jsou lidé s postižením pohybového aparátu, ať už na základě ortopedických, neurologických či jiných onemocnění, včetně stavů poúrazových a pooperačních. Hlavním cílem a snažením je to, aby se pacienti vraceli zpátky do života i do práce. Naším úkolem je dát klientovi vše, aby měl v souvislosti se svým onemocněním minimální nebo žádné následky,vysvětluje Václav Volejník a pokračuje: „Patříme jako státní zařízení sice pod ministerstvo zdravotnictví, to nás ale samozřejmě „neživí“. Všechny peníze na poskytování léčebné péče, rozvoj, rekonstrukci budov či nákup zařízení, si buď sami vyděláme, nebo využíváme různé granty,říká Václav Volejník. Dodává, že za uplynulých dvacet let investovali do rozvoje zařízení celkem 380 miliónů, z toho ale více než polovinu ze svých prostředků. „V minulém roce jsme provedli  opravy  pavilónu C, který má skoro sto lůžek pro dospělé, v současné době dokončujeme další etapu rekonstrukce pavilónu E se 36 lůžky pro děti, připravujeme rekonstrukci výtahů na pavilónu C a M. Ještě teď probíhá velká oprava komunikací uvnitř areálu. Vše směřuje k zlepšení podmínek pro pobyt pacientů,“ uvádí ředitel léčebny. Léčebna je akreditovaná  podle podmínek Spojené akreditační komise ČR, jako první následné zdravotnické zařízení v republice a v rámci Ortopedické protetiky má Certifikát ISO 9001:2000.

Podle Václava Volejníka i Jiřího Skalického by stát měl přehodnotit postavení léčeben a lázeňských zařízení. Je nutno sjednotit podmínky hospodářské i normativní, pokud mají tato zařízení poskytovat léčebnou péči v rámci systému hrazené pojišťovnické péče v ČR. Je potřebný audit, jakou má mít zařízení úroveň a laťku, a motivačně k nim podle toho přistupovat. „Zdravotní pojišťovny by měly mít čitelnější právo vybírat své smluvní partnery. Dnes je toto formálně už sice legislativně zajištěno, ale realita je zcela odlišná. Bude také nutné v souvislosti s novými zákony řešit jasně definované úkoly a postavení těchto zařízení v systému,“ vysvětluje Václav Volejník. K tomu se přiklání i Jiří Skalický: „Nabízí se srovnání s psychiatrickými léčebnými ústavy, které už dnes jsou vyhraněná jasná skupina a mají své místo dobře popsané. Stejně musí být jasně vymezené i tyto rehabilitační a respirační  ústavy, aby byla jejich činnost plně efektivní a také přirozeně odpovídajícím způsobem hrazená."

Oba diskutovali nad postavením lázní a státních léčeben v rámci Pardubického kraje. „Mrzí mě, že nejsme administrativně zařazeni do systému zdravotní péče Pardubického kraje, bolí nás, že s námi nikdo úředně nepracuje. Přál bych si, abychom se i v této úrovni stali součástí zdravotnictví v kraji.“ říká ředitel léčebny. Také podle poslance Jiřího Skalického by tomu tak mělo být. „I lůžka následné péče v těchto ústavech by měla být součástí krajských statistik zdravotnických zařízení a jako s takovými se s nimi má počítat. Co se týká aktivní účasti těchto ústavů na rozvoji zdravotnictví kraji, pak například zástupci léčebného ústavu či lázní mohou přece být členy např. výboru pro zdravotnictví a sociální politiku,“ dodává.

Rehabilitační léčebna v Luži, stejně jako Lázně Bohdaneč, mají celostátní záběr. „Nesloužíme sice jen klientům Pardubického kraje, nicméně 60 – 65 procent našich klientů je právě odtud. A jestli chceme efektivně řešit celkově zdravotní péči v Pardubickém kraji, tak se do ní musí zahrnout všichni, kteří ji poskytují, i když, co se týká přímého řízení, nejsou její součástí,“ uzavírá ředitel léčebny Václav Volejník.

Zdenka Hanyšová Celá

Komunikace s veřejností