Projekt „Musíme to zastavit“ propojuje dobrovolníky i v Pardubickém kraji

15. 4. 2020

TOP 09 spustila projekt „Musíme to zastavit“, kterým propojí dobrovolníky z celé republiky. Češi už ukázali, že si dokážou poradit sami. Celá republika šila roušky a ochranné pomůcky si vyráběla svépomocí. Web projektu je „mostem“, který spojuje dobrovolníky i v našem kraji s lidmi, kteří pomoc potřebují. Vzhledem k tomu, že nejohroženější skupinou koronavirovou pandemií jsou senioři, mohou teď dobrovolníci nabízet svou pomoc hlavně jim.

„Úsilí dobrovolníků, starostů a firem v boji s epidemií koronaviru je neuvěřitelné. Zároveň mu ale někdy chybí koordinace a ti, kteří pomoc nejvíce potřebují, neví, kam se obrátit. Proto rozjíždíme projekt, který chce dobrovolníky propojit a který každému potřebnému ukáže, že není sám,“ říká předseda TOP 09 Pardubického kraje Michal Pilař.

TOP 09 proto spustila web www.musimetozastavit.cz, který propojuje dobrovolníky s lidmi, kteří naopak pomoc hledají. Interaktivní mapa na webu ukazuje, kde zrovna je pomoc potřeba i kde ji naopak dobrovolníci nabízí. Díky mapě se tak dozvíte například že ve Slatiňanech pomohou s nákupy osobám v nouzi nebo že v České Třebové je otevřena dětská skupina pro děti zaměstnanců IZS. „Na město nám chodí desítky zpráv s nabídkami pomoci. Většina nabídek cílí na potenciálně ohrožené skupiny osob - důchodci, jednotky IZS, či klienti domova sociálních služeb. Bohužel kvůli ochraně osobních údajů je mnohdy pro město komplikované vzájemně osoby propojovat, případně se pod některé nabídky oficiálně zaručit. Interaktivní mapa pomoci efektivně řeší tento problém,“ říká radní Slatiňan Vít Steklý (TOP 09)

Ve Vysokém Mýtě se zase můžete zapojit do šití roušek, které si pak lidé rozebírají ze stromů „rouškovníků“, kterých je po městě hned několik.  Speciální opatření zavádí naši politici i na úrovni měst a obcí. „Na rizika spojená s koronavirem se připravují hlavně místní Domov důchodců sv. a Zdislavy a léčebna dlouhodobě nemocných,“ říká Petr Mareš (TOP 09) starosta Červené vody.

Michal Sláma je součástí týmu COVID19cz - Covmask. „Vyvinuli jsme modifikaci celoobličejové sportovní masky pro zdravotníky. Podařilo se nám od dárců získat už více jak 7,3 mil Kč a dodat tisíce masek COVMASK zdravotníkům v první linii,“ vysvětluje Michal Sláma, jeden z organizátorů projektu a předseda pardubické TOP 09. Jedna maska vyjde na 600Kč, a přispívat lze i nadále prostřednictvím https://covmask.cz/fundraising/ 

TOP 09 si váží práce všech, kteří pomáhají zvládnout nastalou krizi. "Opakovaně vyzýváme vládu k širšímu zapojení domácích firem, vývojářů a výrobců ochranných pomůcek. Import je v dnešní době velice důležitý, ale při dobré koordinaci s českými výrobci a dodavateli je možné jeho potřebu snížit a současně podpořit naši ekonomiku," říká Michal Pilař a doplňuje: "I v Pardubickém kraji máme řadu velice ochotných dobrovolníků, firem i dárců, kterým bych chtěl poděkovat. Musíme to zastavit!"

Také pomáháte? Napište nám a my zařadíme vaši pomoc na naši mapu.

Ondřej Müller, krajský manažer TOP 09

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme