Proč od 1. 11. 2011 visí na některých obecních úřadech bílé vlajky?

31. 10. 2011

My starostové, kteří jsme se účastnili 21. 9. 2011 pochodu v Praze k Úřadu vlády České republiky, máme ještě v paměti premiérův slib, vyslovený za přítomnosti tisícovky starostů, že do konce měsíce října 2011 vláda projedná a schválí novelu zákona o rozpočtovém určení daní s maximálně trojnásobným parametrem podílu mezi Prahou a nejchudší obcí naší země. Říjen je za námi a pan premiér neudělal prozatím nic.

Vyvěšením vlajek dáváme na vědomí, že si jeho slova pamatujeme a že nadále trváme na splnění našeho požadavku. Chceme, aby nový zákon o rozpočtovém určení daní (RUD) byl projednán co nejdříve. Akce „vyvěšení vlajek“ je organizována profesní organizací Sdružení místních samospráv (SMS), která sdružuje v současné době více než 1000 obcí a menších měst naší republiky.

Mnoho lidí již zná zkratku RUD, ale pro ty, kteří ještě nevědí a vědět chtějí, přidávám několik informací. Zjednodušeně řečeno, daně, které stát vybere od občanů, posléze přerozděluje městům a obcím na jejich provoz. Ale v naší republice, na rozdíl od dalších evropských států, je přerozdělování stanoveno nespravedlivě a diskriminačně. Zvýhodněna jsou pouze 4 města nad 100 000 obyvatel. Jsou to Praha, Brno, Ostrava a Plzeň. V nich žije ale jen 20 % obyvatel naší země a přesto spotřebují téměř polovinu z celkového příjmu samospráv.  Dalších 6 241 měst a obcí se zbývajícími 80 % obyvateli je diskriminováno. Toto dosavadní pravidlo je stanoveno Zákonem o rozpočtovém určení daní. Přejeme si jeho změnu. Ministerstvo financí podalo návrh na jeho změnu, kde by každá i ta nejchudší obec měla ze sdílených daní získat na občana a rok 9 200 korun.

Pro naši obec Morašice by změna zákona o RUD znamenala každoročně navíc více než 2 miliony korun do obecního rozpočtu, pro město Litomyšl je to již nárůst ročně o 18 milionů korun. Pokud vás zajímá, kolik finančních prostředků navíc by to obnášelo pro vaši obec či město, stačí si otevřít stránky http://www.starostove-nezavisli.cz/ . Nahoře najdete kalkulačku, do které napíšete název svého města či obce a údaje se vám zobrazí.

My, starostové, nepožadujeme nic mimořádného. Chceme jen to, co je běžné v okolních státech Evropy. Chceme to pro naše občany, aby se jim žilo trochu lépe, než dosud. I „venkované“ odvádějí daně a měli by být poděleni spravedlivěji, než tomu bylo dosud.

 

Hana Štěpánová, starostka Morašic

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme