POSLANCI NAVRHUJÍ SLEVY

MÝTNÝ SYSTÉM

29. 9. 2011

 

 

Provozovatelé by za vozidla, která často jezdí po dálnicích a zpoplatněných silnicích, mohli platit nižší mýtné. Ministerstvo dopravy by jim mohlo poskytnout slevu až 13 procent. Počítá s tím novela zákona o pozemních komunikacích, kterou ve sněmovně v polovině září předložili koaliční poslanci Václav Cempírek a Radim Vysloužil.

Změna v zákoně, která slevy umožní, by mohla podle rychlosti projednávání platit od února nebo března příštího roku. O slevách a jejich podmínkách by rozhodovalo ministerstvo. Podle předkladatelů je jejich návrh v souladu s příslušnou evropskou směrnicí, která umožňuje slevy až do výše 13 procent. Jde o běžnou praxi například ve Slovinsku, Španělsku, Itálii a Francii.

Zavedení systému slev bylo součástí loňské dohody mezi tehdejším ministrem dopravy Vítem Bártou a českými silničními dopravci s cílem posílit konkurenceschopnost oboru české silniční dopravy na liberalizovaném evropském trhu. Přímo souvisí se zvýšením sazeb mýtného o čtvrtinu od příštího roku. Stejně už mýtné vzrostlo letos: za vozidla se letos již platí v průměru kolem pěti Kč za kilometr. Ministerstvo souhlasí

„Na možnosti slev, jež by byly upraveny zákonem, se shodlo ministerstvo dopravy společně s Česmadem,“ uvedl Martin Novák z tiskového oddělení ministerstva. „Ministerstvo dopravy nemá obecně problém se slevami pro vozidla, která hojně využívají zpoplatněné komunikace,“ dodal.

S navrženým systémem podle Martina Nováka počítá i ministerský návrh novely, která nyní prošla legislativní radou vlády.

 

(čtk)

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme