„Pětatřicítka“ je nikdy nekončícím příběhem také pro podnikatele v Pardubickém kraji

14. 11. 2013

 „Jako poslanec vnímám potřeby svého regionu a snažím se je přenést i na půdu sněmovny. Aby mé informace ale byly správné, považuji za velmi důležité se podobných setkání účastnit a nejen s podnikateli diskutovat,“ komentoval svou účast Jiří Skalický. Kromě něj se jednání s několika desítkami podnikatelů účastnili poslanci Květa Matušovská, David Kasal, Martin Kolovrátník, senátor Jan Veleba i zástupci krajské samosprávy Roman Línek, Jaromír Dušek, Ludmila Navrátilová a Pavel Šotola.

Témat bylo na setkání otevřeno hned několik. Tím nejpalčivějším problémem byla chybějící rychlostní silnice R35. „Pětatřicítka trápí všechny podnikatele v regionu. Je to taková „never ending story“. Lepší dopravní dostupnost regionu je totiž klíčová pro rozvoj podnikání. Proto jsem rád, že vedení kraje nedávno podepsalo s ministrem dopravy memorandum o podpoře dopravních projektů v regionu a že je toto memorandum závazné i pro další vládu. Nicméně takových memorand už několik vzniklo v minulosti a naším úkolem teď bude, abychom na jeho dodržování dohlédli – např. při přípravě státního rozpočtu,“ dodal Skalický. V této souvislosti se diskutovala i otázka výkupu pozemků a jejich výkupní cena.

Dalším diskutovaným problémem byl nedostatek kvalifikovaných lidí především z technických oborů. Tuto skutečnost se snaží Krajská hospodářská komora řešit také s Pardubickým krajem, který zřizuje střední školy. Klíčová je totiž podpora škol a oborů, jejichž absolventi na trhu práce chybí. Podnikatelé se zástupci veřejné správy řešili také snížení administrativní zátěže podnikání i legislativní zakotvení povinného členství v Hospodářské a Agrární komoře ČR. To navrhl senátor Jan Veleba a podnikatelé tento návrh podpořili. Setkání podnikatelů se zástupci veřejné správy se konají pravidelně mají smysl. „Vždy jsou diskutovány konkrétní otázky, které mají smyl,“  uzavřel Skalický.

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme