Páťáci si vyzkoušeli poslanecké lavice

7. 3. 2014

Praha/Pardubice, 6. března 2014 – Ve čtvrtek dopoledne bylo v Poslanecké sněmovně rušno. Nejednalo se však o vášnivé diskuze mezi politiky. Sněmovnu navštívily děti z pardubické základní školy a překvapily svými dotazy. Průvodcem se školákům stal poslanec za Pardubický kraj Jiří Skalický (TOP09).

 

Děti ze 3. základní školy v Pardubicích – Polabinách strávily v Poslanecké sněmovně dvě hodiny. Jiří Skalický a zástupci Parlamentního institutu je provedli místy, která jsou veřejnosti nepřístupná – např. jednacím sálem, tiskovým centrem nebo prostorami předsedy Poslanecké sněmovny. V jednacím sále si žáci 5. třídy vyzkoušeli jaké to je stát u řečnického pultu, nebo sedět v poslaneckých lavicích. Některé z dětí se tak na malý okamžik staly poslancem Jiřím Skalickým, který jim své poslanecké místo na chvíli uvolnil. 

Po prohlídce Sněmovny, s malým historickým exkurzem, děti navštívily prostory Šternberského paláce, kde se nachází i zasedací místnost poslaneckého klubu TOP09. Zde je překvapil místopředseda strany Miroslav Kalousek. Nejen s ním, ale i s poslancem Jiřím Skalickým pak děti diskutovaly o tématech, která je zajímala. „Byl jsem mile překvapen, jaký měly děti rozhled. Zajímaly se o dění na Ukrajině, o důvody cenové hladiny potravin, nafty a také o dopravní situaci v Pardubicích,“ prozradil Jiří Skalický. „Zájem dětí je často směřován úplně jinam, mají rozdílný pohled na věc než my dospělí. Bylo to znát i z jejich dotazů, na které jsme někdy jen obtížně hledali jednoduchou odpověď,“ přiznal Jiří Skalický.

Poslaneckou sněmovnu může veřejnost navštívit buď při dnech otevřených dveří, nebo při exkurzích a prohlídkách s průvodcem pro větší skupiny návštěvníků. Takovou exkurzi je však nutné objednat předem. 

Galerie
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme