Pardubický kraj získá novým dělením daní 854 miliónů korun

7. 12. 2011


Více peněz z daní než doposud získají v dalších krizových letech také všechna města a obce v Pardubickém kraji, pokud vláda schválí novelu zákona o rozpočtovém určení daní. Zákon vypracovalo ministerstvo financí (TOP 09) a vláda jej projednává právě dnes. Mezi obce v kraji se v případě, že zákon projde, rozdělí navíc suma 854 000 000 korun.

 

Například okresní město Ústí nad Orlicí by mohlo navíc získat 20,3 mil. Kč, Svitavy o 23 miliónů, Chrudim o 28 694 miliónů, a největší Pardubice si také polepší, o 13,5 mil. korun. Dohromady jen tato okresní města získají navíc o 85,7 mil. Kč, což se pro srovnání blíží částce, kterou by celkem podle nového RUD měla dostat Choceň (84 061).

 

Změna rozpočtového určení daní je pro TOP 09 zásadní prioritou podobně jako například daňová či důchodová reforma. „Pro celý Pardubický kraj a pro rozvoj každé obce a každého města je nezbytné zákon v podobě, v jaké ho zpracovalo ministerstvo financi, prosadit a poslanci TOP 09 v tom mají jasno,“ říkají jednohlasně poslanci TOP 09 Pardubického kraje Jiří Skalický a Václav Cempírek.

 

Změna v  rozpočtovém určení daní má širokou podporu mezi českými starosty i občany. V uplynulých týdnech to potvrdily také desítky starostů z Královéhradeckého kraje, kteří na společném setkání vyzvali poslance a senátory, aby co nejrychleji rozdělování daní změnili: „Starostové Pardubického kraje podporují přijetí novely zákona o RUD ve znění navrženém ministerstvem financí a žádají zákonodárce, aby podporovali urychlené přijetí této novely a při hlasování ji schválili s platností od ledna 2013,“ stojí v jejich prohlášení.

 

Zdenka Hanyšová Celá

 

Prostřednictvím serveru obcelidem.cz oslovují lidé poslance ze svých krajů a snaží se je aktivně přesvědčit, aby pro změnu financování obcí hlasovali. Ze stránek www.obcelidem.cz už také obyvatelé odeslali 338 mailů svým starostům a 711 mailům svým poslancům s výzvou, aby podpořili návrh ministerstva financí na nové rozdělení daní, a také s nápady, jak by v budoucnu mohly jejich obce s nově získanými penězi naložit. Webové stránky evidují už více než 30tisíc návštěv.

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme