Pardubice: Pospíšil se zajímal o studenty i vědce

Vzdělání bývá vládami často opomíjené. V TOP 09 si ale dobře uvědomujeme, že ve schopnosti našich lidí je uchována budoucnost naší země. Proto přijel do Pardubic studenty a vědce podpořit europoslanec a předseda TOP 09 Jiří Pospíšil.

19. 2. 2018

Minulý týden měl v Pardubicích předseda TOP 09 Jiří Pospíšil doslova maraton debat o vědě, vzdělávání a úloze EU. Nejdříve debatoval se studenty na gymnáziu Dašická o Evropské Unii. Vyzdvihl zejména její důležitou roli pro současný mír a stabilitu v Evropě. „Pro nás mladé otevírá EU významné možnosti studií v zahraničí za stejných podmínek jako tamní studenti, možnost pracovat nebo i žít kdekoliv v EU bez omezení. O tom se mohlo našim rodičům jen zdát,“ shrnul svůj pohled na výhody členství ČR v EU student gymnázia a člen TOP týmu Roman Švéda z Králík.

 

Jiří Pospíšil zavítal také na fakultu chemicko-technologickou pardubické univerzity, kde mu byl představen nadějný výzkum místních vědců. „Zdejší kolektiv pod vedením pana profesora Holčapka vypracoval unikátní světovou metodu pro diagnostiku některých druhů rakoviny. Jeho tým je jediný na světě, kterému se toto v dané oblasti podařilo,“ uvedl emeritní poslanec a primář oddělení klinické biochemie a diagnostiky pardubické nemocnice, Jiří Skalický.

 

Univerzita se snaží hledat talenty již na základních školách. Díky projektu "Hledáme mladého chemika", kterého se účastní každoročně více než 14 000 dětí, nabídne fakulta těm nejlepším studentům stipendium 4.000,- Kč měsíčně již od prvního ročníku VŠ. "Naše bohatství se skrývá v hlavách našich lidí. Podporujme je. I malá země dokáže velké věci," doplnil Michal Sláma, předseda regionální TOP 09 a vědecký pracovník královehradecké univerzity.

 

Jiří Pospíšil se také zúčastnil neformální debaty pro veřejnost, kterou uspořádal TOP tým Pardubice. Restaurace U Opata byla zaplněna zejména gymnazisty a novými členy TOP 09. „Přestože naše strana nemá nejlepší preference, vstupují do ní a i do TOP týmu desítky nových členů, což je obdivuhodné, protože nemohou čekat žádné funkce. Dělají to z přesvědčení a já jim za to děkuji,“ konstatoval nad velkou účastí předseda TOP 09 Jiří Pospíšil.

 

Na závěr stihl předseda Jiří Pospíšil krajský výbor s diskuzí o komunálních volbách a probíhajících koaličních jednáních.

Ondřej Müller, krajský manažer

Galerie
Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme