Odstartovali jsme reformu ve zdravotnictví

29. 6. 2011

Součástí reformních balíků a jedním z významných prvků protikorupčních opatření ve zdravotnictví je novela zákona č. 48/1997 o veřejném zdravotním pojištění, kterou jsme schválili na červnové schůzi poslanecké sněmovny. Zavede například jednotný poplatek za recept 30 korun, čímž přinese úspory pacientům a zjednoduší administraci v lékárnách.

Novela o veřejném zdravotním pojištění především legalizuje možnost připlatit si za nadstandard ve zdravotní péči. Nově se má také platit za pobyt v nemocnici 100 korun místo nynějších 60. Norma upravuje i lékovou politiku, umožní slučování zdravotních pojišťoven a vrací do systému třetinu peněz, které mají pojišťovny na účtech. Všechna tato opatření by měla příští rok do zdravotnictví přinést dvě a půl miliardy korun.

Dalším klíčovým bodem je zavedení otevřených elektronických soutěží na ceny léčivých přípravků mezi farmaceutickými firmami. Znamená to, že Státní ústav pro kontrolu léčiv bude moci na základě zadání zdravotních pojišťoven vypsat soutěž mezi dodavateli léčivých přípravků o co nejnižší ceny léků. Na dodržení přesných podmínek bude dohlížet ministerstvo zdravotnictví.  Těmito soutěžemi se sníží ceny léků pro pacienty a současně se ušetří i v sektoru veřejného zdravotního pojištění.

Jiří Skalický