Odchod jako trest za úspěch? To snad ne!

11. 6. 2012

Musím se přiznat, že když jsem se dozvěděl informaci, že Ing. Jitka Svobodová, ředitelka Gymnázia Pardubice, neobhájila svoje místo před výběrovou komisí Pardubického kraje, nemohl jsem tomu uvěřit. Proč proboha? Je někdo lepší?

Paní ředitelka vede zdejší gymnázium velice úspěšně již od roku 2005 a pod jejím vedením dosáhla škola významné úspěchy v oblastech vzdělávání, mimoškolních aktivit, zahraniční spolupráce, sportu a podpory moderní výuky. Jen namátkou bych uvedl 7. nejlepší výsledky státní maturitní zkoušky, výborné výsledky v krajských kolech olympiád přírodovědných a humanitních předmětů a úspěchy studentů v celonárodních i mezinárodních soutěžích a projektech. Ve škole vládne velice přátelská atmosféra a týmový duch, který pozitivně působí na motivaci studentů a jednoznačně se promítá do jejich výsledků. Způsob řízení škole je pedagogy a studenty hodnocen jako „velice demokratický“ a motivující.

Vím, že jí byly vyčítány problémy se sportovní halou a odpor k sloučení se Sportovním gymnáziem. Oba tyto důvody se mi jeví jako uměle vykonstruované. Je totiž jasné, že na problémy se sportovní halou si kraj „zadělal“ již v době jejího projektování a výstavby a výsledek tomu odpovídá. Potom již lze těžko vinit provozovatele, že o halu není zájem. Co se týká slučování obou gymnázií, bylo mi jasné hned, jak paní ředitelka zveřejnila svůj názor, že budou problémy. A světe div se, jsou.

Z celé situace mám velice nedobrý pocit. Vypadá to, že vedení kraje trestá svého manažera za dosažený úspěch a co je horší za vlastní názor. Naskýtá se také myšlenka, jestli stávající vedení se nesnaží odstranit nepohodlné lidi ještě před krajskými volbami. Věřím, že to mu tak není a Rada Pardubického kraje rozhodnutí ještě přehodnotí.

Jan Němec, Radní a zastupitel města Pardubice
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme