Na základní kámen modernizace pardubického letiště poklepal Jiří Skalický

3. 5. 2011

Podpisem smluv a poklepáním na základní kámen byla v pondělí 2. května zahájena první fáze modernizace pardubického civilního letiště za čtvrt miliardy korun. „„Jsem rád, že jsme proces přípravy dotáhli do konce a že po deseti letech debat a odkladů mohla tolik diskutovaná oprava a modernizace pardubického letiště začít,“ uvedl Jiří Skalický (TOP 09 a Starostové) po podpisu smlouvy, kterou ratifikoval jako předseda představenstva společnosti EBA.

Nové stojánky, palivové hospodářství a technické zázemí, které zlepší bezpečnost provozu letiště a vytvoří infrastrukturu pro následnou výstavbu nového terminálu, postaví za zhruba 250 milionů jako generální dodavatel stavební firma Chládek a Tintěra, a. s.  Letišti během loňského roku přibyla čtvrtina cestujících a díky přestavbě přibudou další. Většinu peněz na stavbu zašle Evropská unie. Bude vybudováno nové technické zázemí, které bude splňovat všechny požadavky na bezpečnost,“ říká poslanec a předseda představenstva EBA Jiří Skalický. V nových skladech pak již bude místo pro velké množství paliva. „Pro nás bylo zatím komplikované, když například přiletěl obří nákladní ruslan a chtěl dotankovat 70 tun paliva. Po modernizaci technického zázemí už tento problém odpadne,“ uvedl Jan Andrlík. Řada technických záležitostí významně přispěje ke komfortu pohybu armádních letadel. Bude je tedy využívat i armáda ČR. „Je to další krok ve vzájemně výhodné a efektivní spolupráci mezi armádou ČR a civilním sektorem. V dnešní ekonomicky složité době se jedná o významný faktor,“ dodal Jiří Skalický.

Postaveny budou také nové spojovací dráhy s ochrannými pásy mezi vzletovou a odletovou plochou, čímž bude pohyb letadel bezpečnější. Poté přijde na řadu druhá fáze modernizace, kterou bude výstavba nového terminálu. „Chceme stále zvyšovat úroveň regionálního letiště tak, aby patřilo mezi evropský standard," ubezpečil šéf letiště Jan Andrlík.

Zdenka Hanyšová Celá

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme