Ministr zdravotnictví Leoš Heger navštívil v našem kraji nemocnici, dětské centrum, a debatoval s občany

26. 11. 2011

Poté přijal pozvání k prohlídce Dětského centra ve Veské, kde mu ředitelka Drahomíra Peřinová vysvětlila výhrady k připravované změně zákona týkající se péče o  ohrožené děti ve věku do tří let. Zdůraznila, že je proti převodu zdravotnických zařízení do gesce ministerstva práce a sociálních věcí. Důvodem jejího stanoviska je to, že podstatná část dětí v těchto zařízeních potřebuje specializovanou zdravotní péči včetně počáteční diagnostiky.

„Do našich zařízení přijímáme děti matek toxikomanek, alkoholiček, psychiatricky nemocných a z nesledovaných těhotenství. Rané novorozenecké a kojenecké období těchto dětí je velmi důležité a vyžaduje trvalou monitoraci jejich zdravotního stavu, komplexní vyšetření řady odborníků. Pokud by došlo k převodu těchto zdravotnických zařízení do sociální sféry, došlo by k závažným personálním změnám a tím pádem i ke snížení kvality péče o děti vyžadující speciální péči,“ vysvětlila Drahomíra Peřinová.

„Společně s kolegy z TOP 09 Královéhradeckého kraje podpoříme toto Dětské centrum, které pomáhá ohroženým dětem ve věku do tří let. Víme, že máme v  Pardubickém kraji dvě špičková zařízení – kromě Dětského centra ve Veské také Kojenecký ústav ve Svitavách. Obě tato centra pomáhají i mladým a nezkušeným matkám, které se zde učí, jak pečovat o dítě, ale také to, jak zajistit chod domácnosti, jak si říci o práci, jak si zajistit bydlení. Praxe ukazuje, že mnohé tyto matky pak nedají dítě k adopci a vrátí se s ním do běžného života,“ říká. Miroslav Nádvorník, předseda krajské TOP 09 Pardubického kraje.

Leoš Heger přijal ještě pozvání na radnici v Holicích, a pospíchal na setkání s odbornou i laickou veřejností v budově místního gymnázia. Na závěr se ještě seznámil s chodem Dětského domova v Holicích. Ministrovu návštěvu Holic pomohli významně připravit členové místní organizace TOP 09 v Holicích.

 

Zdenka Hanyšová Celá

Galerie
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme