Lide československý. Tvůj odvěký sen se stal skutkem

29. 10. 2019

Dne 28. října 1918 zahájila v Ženevě delegace Národního výboru vedená Karlem Kramářem jednání s představitelem protirakouského zahraničního odboje Edvardem Benešem o vytvoření a podobě samostatného československého státu. Mimo jiné dospěli k dohodě, že nový stát bude republikou (byla uvažována i monarchie) a že prezidentem se stane Masaryk.

„Vznik Československé republiky nebyl snadný ani rychlý počin. Buďme hrdí na to, co naši předkové dokázali! Ačkoliv dějiny naší země nebyly vždy radostné, první republika je stále příkladem hodným následování. Braňme naši svobodu a demokracii, máme na co navazovat,“ říká předseda TOP 09 Pardubice Michal Sáma.

„Na počátku velikého díla ukládá Ti Národní výbor, ode dneška Tvá vláda, aby Tvé chování a Tvá radost byly důstojny velké chvíle nynější. Naši osvoboditelé Masaryk a Wilson nesmí býti zklamáni ve svém přesvědčení, že dobyli svobody lidu, který dovede sám sobě vládnouti, ni jediným rušivým činem nesmí býti zkaleny nynější veliké okamžiky, ni jediný z Vás nesmí se dopustiti ničeho, co by mohlo vrhnouti stín na čisté jméno národa,“ stálo mimo jiné v prohlášení „Mužů 28. října“.

„Když jsem procházel Pražským hradem a všiml si, že partnerem prezidentské kanceláře je čínská telekomunikační společnost a dvě zahraniční automobilky, nic nemohlo nabídnout smutnější charakteristiku dnešní hlavy státu. Při příležitosti 101. výročí založení samostatného československého státu jsem navštívil pomník TGM, abych si připomněl prezidenta, který dokázal inspirovat národ a jít mu příkladem svými zásadami. Snad nás bude zastupovat politická reprezentace hodná demokratického odkazu první republiky,“ říká předseda TOP 09 Pardubický kraj.

Během nacistické okupace českých zemí byl statní svátek zrušen, přesto došlo na výročí vzniku Československa 28. října 1939 k rozsáhlým protestům proti nacistické okupaci Československa. Během demonstrace byli dva lidé zabiti a patnáct zraněno. Mezi mrtvými byl i student medicíny Jan Opletal, jehož pohřeb, uskutečněný 15. listopadu, se stal záminkou pro další protesty proti okupaci, na něž Němci reagovali 17. listopadu 1939 uzavřením českých vysokých škol.

„Máme se dobře. Lépe, než se mnohým z nás zdá. Nebylo tomu tak vždy. I proto je třeba si připomínat události a osobnosti, díky kterým tomu tak je. Abychom, slovy klasika, nemuseli historii opakovat," dodává Miloš Fogl, předseda TOP 09 Vysoké Mýto.

Po druhé světové válce byl státní svátek slaven do roku 1951, kdy byl jeho název změněn na Den znárodnění s tím, že státním svátkem zůstával tento den i nadále. Slavení vzniku Československa bylo obnoveno v roce 1988.

Ondřej Müller, krajský manažer

Osobnosti: