Každý rok připomínáme výročí 21. srpna 1968

24. 8. 2020

21. srpen 1968, den, ve který se proti naší zemi postavily země, které měly být našimi přáteli. „21. srpen” ukončil touhu lidí po svobodě a spravedlnosti, která se zdála býti na dosah. Na dalších dvacet let se vrátila tvrdá normalizace s brutální komunistickou diktaturou.

„Události 21. srpna si musíme připomínat zejména v dnešní době, kdy Rusko okupuje část Ukrajiny, kdy prohlašuje okupanty z 1968 za válečné hrdiny, kdy pomocí dezinformací ovlivňuje politiku v Evropě a kdy naše vláda existuje jen díky tiché podpoře komunistické strany a taková podpora začíná být vnímána jako normální.,“ říká předseda TOP 09 Pardubice Michal Sláma.

Ode dne vstupu vojsk na území Československa do konce roku zemřelo při střetech cizích vojáků s civilisty a dopravních nehodách zaviněných okupačními vojsky 108 Čechů a Slováků. Kvůli okupaci pak do roku 1989 zemřelo 402 civilistů, nejvíce z nich př autonehodách. Invaze měla za následek také emigraci přibližně 100 000 lidí do konce roku 1969, dalších 250 tisíc lidí pak emigrovalo do roku 1989.

Ondřej Müller, krajský manažer