Kam kráčí krajské nemocnice?

Aneb: Neúspěšný podnikatel v dozorčích radách

12. 3. 2012

Docela v tichosti byl nakonec jmenován do dozorčích rad pěti krajských nemocnic někdejší politik a ekonom Ivan Pilip. Když nám na začátku února při jednání Výboru pro zdravotnictví, sociální věci a neziskový sektor krajský radní Martin Netolický tuto skutečnost oznamoval, uvedl jako hlavní důvod tohoto kroku pětiletou práci Ivana Pilipa v Evropské investiční bance (2004 -2007).

Shodou okolností krátce po jeho jmenování, které se odehrálo v tichosti, se objevily v médiích informace, že realitní firma bývalého strůjce Sarajevského atentátu v ODS nemá peníze na úhradu závazkům věřitelům. Na konci loňského roku dokonce dlužila firma Residence 33,2 mil. Kč (zpráva z ČTK z 1. 3. 2012) a splňuje tak podmínky úpadku.

Mám poměrně dobrý přehled o finanční situaci krajských nemocnic a o systému hrazení zdravotní péče. Zdravotnictví považuji za oblast, která je způsobem financování nestandardní. Financování a provoz jakéhokoliv zdravotnického zařízení vyžaduje specifické znalosti. (Náklady a ceny pro zdravotnictví jsou u nás stejné jako ve vyspělých zemích Evropy, příjmy jsou však daleko za evropskou úrovní.) Ivan Pilip se od roku 2007 soustřeďuje na realitní byznys a faktem je, že nebyl schopen odhadnout vývoj na trhu a uhlídat si vlastní firmu. O jeho znalostech v oblasti zdravotnictví si dovoluji s úspěchem pochybovat. Přesto hodlá hlídat a kontrolovat hospodaření nemocnic v našem kraji v jejích dozorčích radách.

Pro upřesnění: Dozorčí rada dohlíží na výkon působnosti představenstva a uskutečňování podnikatelské činnosti společnosti. Její členové jsou oprávněni nahlížet do všech dokladů a záznamů o podnikatelské činnosti, kontrolují řádné vedení účetních záznamů, a zda je uskutečňovaná podnikatelská činnost v souladu s právními předpisy, stanovami a pokyny valné hromady. Dále přezkoumává účetní závěrky a návrh na rozdělení zisku nebo úhradu ztráty.

Chápu vedení kraje, že chce mít v dozorčích radách odborníka ekonoma s celostátním rozhledem, který je schopen kontrolovat a rozhodovat o nastavení podmínek a o způsobu hospodaření nemocnic, ale velmi mě překvapil jeho výběr.

A tak pana Ivana Pilipa vyzývám, aby nám všem veřejně sdělil svůj přístup a představu své práce v dozorčích radách jakož i konkrétní kroky, kterými bude z hlediska svých zkušeností v EIB pomáhat řešit neutěšitelnou situaci, která v nemocnicích panuje. Rád se s ním na dané téma osobně setkám.

Pharm.Dr. Jiří Skalický, Ph.D.
poslanec PČR za TOP 09 Pardubického kraje

Primář oddělení klinické biochemie Pardubické krajské nemocnice