Kam kráčí krajské nemocnice?

Aneb: Neúspěšný podnikatel v dozorčích radách

12. 3. 2012

Docela v tichosti byl nakonec jmenován do dozorčích rad pěti krajských nemocnic někdejší politik a ekonom Ivan Pilip. Když nám na začátku února při jednání Výboru pro zdravotnictví, sociální věci a neziskový sektor krajský radní Martin Netolický tuto skutečnost oznamoval, uvedl jako hlavní důvod tohoto kroku pětiletou práci Ivana Pilipa v Evropské investiční bance (2004 -2007).

Shodou okolností krátce po jeho jmenování, které se odehrálo v tichosti, se objevily v médiích informace, že realitní firma bývalého strůjce Sarajevského atentátu v ODS nemá peníze na úhradu závazkům věřitelům. Na konci loňského roku dokonce dlužila firma Residence 33,2 mil. Kč (zpráva z ČTK z 1. 3. 2012) a splňuje tak podmínky úpadku.

Mám poměrně dobrý přehled o finanční situaci krajských nemocnic a o systému hrazení zdravotní péče. Zdravotnictví považuji za oblast, která je způsobem financování nestandardní. Financování a provoz jakéhokoliv zdravotnického zařízení vyžaduje specifické znalosti. (Náklady a ceny pro zdravotnictví jsou u nás stejné jako ve vyspělých zemích Evropy, příjmy jsou však daleko za evropskou úrovní.) Ivan Pilip se od roku 2007 soustřeďuje na realitní byznys a faktem je, že nebyl schopen odhadnout vývoj na trhu a uhlídat si vlastní firmu. O jeho znalostech v oblasti zdravotnictví si dovoluji s úspěchem pochybovat. Přesto hodlá hlídat a kontrolovat hospodaření nemocnic v našem kraji v jejích dozorčích radách.

Pro upřesnění: Dozorčí rada dohlíží na výkon působnosti představenstva a uskutečňování podnikatelské činnosti společnosti. Její členové jsou oprávněni nahlížet do všech dokladů a záznamů o podnikatelské činnosti, kontrolují řádné vedení účetních záznamů, a zda je uskutečňovaná podnikatelská činnost v souladu s právními předpisy, stanovami a pokyny valné hromady. Dále přezkoumává účetní závěrky a návrh na rozdělení zisku nebo úhradu ztráty.

Chápu vedení kraje, že chce mít v dozorčích radách odborníka ekonoma s celostátním rozhledem, který je schopen kontrolovat a rozhodovat o nastavení podmínek a o způsobu hospodaření nemocnic, ale velmi mě překvapil jeho výběr.

A tak pana Ivana Pilipa vyzývám, aby nám všem veřejně sdělil svůj přístup a představu své práce v dozorčích radách jakož i konkrétní kroky, kterými bude z hlediska svých zkušeností v EIB pomáhat řešit neutěšitelnou situaci, která v nemocnicích panuje. Rád se s ním na dané téma osobně setkám.

Pharm.Dr. Jiří Skalický, Ph.D.
poslanec PČR za TOP 09 Pardubického kraje

Primář oddělení klinické biochemie Pardubické krajské nemocnice

KRAJSKÁ KANCELÁŘ TOP 09 PARDUBICKÝ KRAJ

Sladkovského 433