K budoucnosti kojeneckých ústavů

7. 11. 2011

Připravovaná novela Zákona o sociálně právní ochraně dítěte předpokládá vznik sítě terénních, ambulantních a respitních služeb, které náhradním rodinám poskytují podporu při péči o dítě. Součástí tohoto systému mají být specializovaní pěstouni. Ředitelky se obávají překotnosti takového procesu a hlavně rozbourání stávajícího a podle nich velmi kvalitního systému péče o dítě v ohrožení, potažmo i o jeho matku.

Obě zařízení v Pardubickém kraji kompletně pečují o matky, které z různých příčin selhávají v běžném životě a hrozí jim tak odebrání dítěte. Celý systém zahrnuje péči léčebnou, preventivní, psychologickou, rehabilitační, sociální a výchovnou. Obě zařízení poskytují také poradenství rodinám v nouzi a ambulantní péči a poskytují komplexní péči matkám, které z různých příčin selhávají v běžném životě a hrozí jim tak odebrání dítěte.

Proto dopisy i osobními jednáními podpořily Českou pediatrickou společnost, která požádala představitele vlády a poslanecké sněmovny, aby zastavili návrh zákonných úprav, kterými mají v úmyslu převést zodpovědnost v oblasti péči o děti v kojeneckých ústavech a dětských domovech z rezortu zdravotnictví do rezortu práce a sociálních věcí a následně zrušit tato zařízení. Obě ředitelky rozporovaly statistiku, s níž přišli předkladatelé návrhů a považují ji za zavádějící, protože podle nich skutečný počet dětí ve věku do tří let umístěných v ústavech ze zdravotních důvodů přesahuje 55 procent, nikoliv 5 procent, jak uvádí na základě průzkumu předkladatel. A je třeba se o ně kvalitně postarat. Zdravotnická problematika v kojeneckých ústavech je podstatně rozsáhlejší, než jsem si představoval. Vnímám kvalitu těchto zdravotnických zařízení v našem kraji jako velmi vysokou a z toho důvodu jsem připraven vytvořit prostor pro názorovou platformu.

 

PharmDr. Jiří Skalický, Ph.D.

Poslanec za TOP 09 a Starostové

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme