Jiří Skalický se v Litomyšlské nemocnici zajímal o porodnici a iktové centrum

10. 4. 2012

Minimální počet porodů, který by měl v budoucnu vést ke snížení počtu porodnic, postoj ministerstva zdravotnictví, zdravotních pojišťoven i příslušné odborné společnosti byly mimo jiné mimo tématem rozhovorů v Litomyšlské nemocnici, kterou navštívil Jiří Skalický spolu s krajským předsedou TOP 09 Miroslavem Nádvorníkem během svého poslaneckého dne. Další oblastí zájmu bylo iktové centrum související s rozvojem zdejší neurologie a nový systém úhrad za zdravotní péči, tzv. DRG. Doprovodili jej starosta města Michal Kortyš a místostarosta Radomil Kašpar.

„S primářem Haraldem Čadílkem jsme hovořili o tom, jaká případná rizika by pro nemocnici znamenalo eventuální sloučení zdejší porodnice s další porodnicí v našem kraji. Kroky souvisí s demografickou křivkou a předpokládanou klesající porodností i ekonomickou situací jednotlivých nemocnic,“ uvedl poslanec Jiří Skalický. Zatím není stanoveno, jaký by měl být roční minimální počet porodů pro další existenci porodnic. „Nicméně je nesoulad mezi požadavky odborné společnosti, ministerstva a zdravotních pojišťoven a možnostmi realizace těchto požadavků. V litomyšlské porodnici se ročně narodí něco přes 600 dětí a tento počet je srovnatelný s porodnicí ve Svitavách,“ říká primář gynekologicko-porodnického oddělení Harald Čadílek a vypočítává, jaké ohrožení a komplikace by případné převedení porodnice jinam znamenalo pro celou nemocnici: „S porodnicí je odborně těsně propojena gynekologie, dětské oddělní i chirurgie. Znamenalo by to „salámovou“ metodou ořezávat nemocnice, kdy by tyto nemohly již třeba ženám zajistit ani konzilia gynekologa u akutních stavů. A do takové nemocnice bychom rozhodně své blízké nedoporučili. Znamená to potom postupné uzavření jednotlivých oddělení, která by již nemohla poskytovat adekvátní péči.“

Poslanec Jiří Skalický v iktovém centru Litomyšl Poslanec Jiří Skalický v iktovém centru Litomyšl

Podle primáře Čadílka je nejhorší nejistota a neřešení problémů, což trvá již několik let: „Při případném slučování porodnic v Pardubickém kraji hrozí personální, kapacitní i přístrojová nedostatečnost. Nedostatkem lékařů trpí nemocnice na všech úrovních, a pokud se nechají týmy rozpadnout, nové se již nevybudují. Kraj místo toho, aby v uplynulých letech konal, tak tento stav nejistoty oddaloval. Škoda, že tomu mohou lékaři jen přihlížet, a stále se dělají jen analýzy bez konkrétních kroků,“ uvedl Harald Čadílek.

Jiří Skalický se také zajímal o vznikající tzv. iktové centrum, jehož statut udělilo ministerstvo zdravotnictví Litomyšlské nemocnici už na začátku roku 2011 a které je určeno pacientům s cévní mozkovou příhodou. „Museli jsme splnit přísné podmínky, například zřídit nové oddělení lůžkové rehabilitace o kapacitě 20 lůžek včetně kvalitního personálu. Dále jsme museli stavebně oddělit iktovou jednotku od neurologického oddělení. Musíme mít k dispozici kvalitní diagnostiku a vybavení a nakoupili jsme nové polohovací postele,“ uvedl Vladimír Král, vedoucí hospodářsko-technické správy Litomyšlské nemocnice. Dodal, že nákup kvalitního přístrojového vybavení bude nemocnici stát 21,5 milionů korun, na což obdrží dotaci z evropských fondů ve výši 19 milionu korun, k tomu ještě 2,5 milionů korun jako spoluúčast kraje. Těmito přístroji bude dovybavena nejen neurologická iktová jednotka, ale i oddělení ARO, biochemická laboratoř, transfúzní oddělení a oddělení rehabilitace.  Přípravu podmínek pro iktové centrum přísně kontroluje příslušná komise ministerstva zdravotnictví, která při své poslední návštěvě před dvěma týdny konstatovala spokojenost.

Zdenka Hanyšová Celá
Komunikace s veřejností
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme