Jiří Skalický: Konec nečitelných receptů

13. 12. 2012

Na místo klasických receptů budou pacientů od lékařů už za dva roky dostávat recepty elektronické. Na návrh poslance Jiřího Skalického (TOP 09 a Starostové) schválil přechod k tzv. E-preskripci zdravotní výbor poslanecké sněmovny. Mezi největší výhody elektronických receptů pro pacienty patří zejména vyšší komfort.

„Ve specifických případech, jako jsou chronická onemocnění či hormonální antikoncepce, bude moci lékař vystavit recept na dálku, emailem, což klientovi rovněž uspoří náklady na cestovné či čas,“ vysvětluje Jiří Skalický a dodává: „Zároveň jde o velmi bezpečnou formu práce s léky, recepty není možné padělat a jsou srozumitelné.“ Elektronické recepty mohou lékaři vystavovat už dnes, a i když převažují recepty „papírové“, od srpna 2011 do října 2012 tak bylo vydáno přes půl milionu e-receptů.

Podle Jiřího Skalického výhody elektronické preskripce dokazuje například fakt, že v zákoně o využití konopí pro léčebné účely si tuto formu předepisování policie z bezpečnostních důvodů přímo vyžádala. Elektronické recepty rovněž odstraní možnosti omylu ze strany lékaře i lékárníka. Kompletní soupis předepsaných léků v centrálním úložišti totiž eliminuje případné kontradikce a zároveň umožní lékaři kontrolu toho, zda si pacient lék skutečně vyzvedl. Lékárna zase dostává jednoznačnou a čitelnou informaci o tom, co má pacientovi vydat. Elektronická preskripce přinese také úspory na straně administrativy, a to jak lékárníkům, tak zdravotním pojišťovnám, zejména v oblasti kontroly a archivace receptů. Obdobný systém již funguje například v Německu či v jiných evropských zemích, kde si na nový způsob předepisování léků rychle zvykli jak pacienti, tak lékaři a lékárníci,“ vysvětluje Jiří Skalický

Bezproblémová funkčnost nového systému předepisování je založena na propojení všech subjektů, tedy lékařů, lékárníků a zdravotních pojišťoven, přes centrální úložiště, které bude shromažďovat všechna data o vydávaných lécích. „I proto jsme stanovili dvouleté přechodné období. Zatím není ani řečeno, v jaké podobě se elektronické recepty budou vydávat. Jisté je jen to, že půjde o jakýsi kód. Zda bude čárový, číselný či jiný musí teprve upravit následující právní předpisy,“ upřesňuje Jiří Skalický.

Centralizace a elektronizace informací o zdravotnictví poskytne reálný přehled o spotřebě léků v České republice a jejich dostupnosti pro české pacienty. Takové informace umožní státu konečně lékovou politiku řídit a dosáhnout tak dalších úspor.  Ministerstvo zdravotnictví v rámci postupné elektronizace zdravotnictví projekt na zavedení elektronické preskripce připravuje, dík iniciativě Jiřího Skalického se nyní rozbíhá i příprava legislativní.

Zdenka Hanyšová Celá