Jaroslav Zedník v Radiožurnálu

31. 8. 2012

Čtvrteční podvečer patřil na Radiožurnálu předvolební debatě z Pardubického kraje. Lídr naší kandidátky se v ní jasně vyjádřil k potřebě trasparentnosti a otevřenosti krajského úřadu, důrazně se postavil proti spalovně v Rybitví a v nadsázce zmínil, že svého ministra financí nemůže mít tak úplně rád.

Předvolební debatu moderoval Martin Veselovký. Prvním tématem byl velký přesun politických sil, který nastínil volební průzkum společnosti Factum Invenio vypracovaný exkluzivně pro Radiožurnál. Tento model naznačuje značný úbytek voličů ČSSD. Lídra této strany Martina Netolického však nechává klidným, protože jiné průzkumy tento trend nepotvrdily. Důvodem špatného výsledku mohou být podle něj korupční pseudokauzy vysokých krajských představitelů ČSSD.

To Jaroslav Zedník, lídr kandidátky TOP09 a starostů, vyjádřil nepochopení nad laxním přístupem ČSSD k těmto kauzám a vyjádřil potřebu mnohem větší transparentnosti veřejných zakázek a otevřenosti kraje občanům.

Dalším tématem byla spalovna nebezpečného odpadu v Rybitví. Zatímco lídr ODS Petr Tupec připustil možnost výstavby spalovny, Jaroslav Zedník měl jasné argumenty proti. Podle něj by spalovna nesloužila Pardubickému kraji a nelikvidoval by se v ní odpad chemických závodů v okolí. Naopak by se Pardubicko, už tak velmi zatíženo chemickou výrobou, stalo dovozcem nebezpečného odpadu z celé České republiky a ze zahraničí. To pro již tak zkoušené životní prostředí v našem kraji nesmíme připustit, dodal.

Při debatě o stavu silnic kandidát ČSSD správně podotkl, že objem peněz na jejich správu je tak nízký, že nepostačuje ani na udržení současného stavu. Zapomněl však dodat, že to byla právě ČSSD, která velké objemy prostředků přesunula do zadluženého krajského zdravotnictví. Řešením je podle Martina Netolického z ČSSD dostat od občanů další prostředky zavedením mýta na silnicích II. a III. třídy. Jakým způsobem by to kraj měl udělat, však nebyl schopen rozumně vysvětlit.

Na konci pořadu zazněla z publika otázka přímo na Jaroslava Zedníka, jak by se mu hospodařilo s rozpočtem kraje, který je vlivem úsporných opatření vlády omezován a zda by za to měl svého kolegu Miroslava Kalouska rád. Jaroslav Zedník vysvětlil, že tuto situaci už zná, protože je starostou České Třebové a rozpočty měst a obcí jsou už několik let redukovány. V nadsázce zmínil, že za to Miroslava Kalouska rád mít nemůže. Je však zásadní nejdříve zhodnotit své hospodaření s prostředky, které jsou k dispozici a zamezit plýtvání. Až poté se mohu zlobit na někoho druhého, dodal.

Na úplný závěr lídr naší kandidátky Jaroslav Zedník zcela jasně odmítl jakoukoliv povolební spolupráci TOP09 a Starostů pro Pardubický kraj s KSČM.

6.9. sledujte našeho lídra Jaroslava Zedníka v Otázkách Václava Moravce

Ondřej Müller, krajský manažer
Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme