Jak naložit s penězi z hazardu?

7. 11. 2011

Až dosud nemusely společnosti provozující hazard odvádět státu daň z příjmu, ale 6 až 20 procent musely poukázat na takzvané dobročinné účely. Stává se však, že se mnoho peněz vrací přes nastrčené společnosti zpět loterijním firmám.

Ukončíme to schválením návrhu ministerstva financí, který počítá s tím, že by hazardní společnosti platily devatenáctiprocentní daň z příjmů a dalších dvacet procent z obratu. Z toho sedmdesát procent by směřovalo do obcí, dalších 30 procent do státního rozpočtu. Návrh dále počítá se zrušením odvodů na veřejně prospěšné účely. Aby loterijní, i jiné, společnosti měly ještě větší motivaci prospěšné aktivity dotovat, rozhodlo se navíc Ministerstvo financí o celých sto procent zvýšit limit pro odpočet darů ze základu daně právnických osob. Pokud by tento návrh prošel, začal by platit od ledna příštího roku.

Zdanění hazardu zbaví veřejně prospěšné společnosti závislosti na libovůli hazardního sektoru a umožní hospodárné, nezávislé a veřejně kontrolovatelné využití získaných prostředků. Poskytne tak neziskovým organizacím daleko větší jistotu, než jakou čerpaly doposud.

Po zdanění hazardu bude skoro 6,5 miliardy přerozděleno obcím. Získají tak třiapůlkrát více, než kolik dostávaly doposud. Samy obce proto budou moci přímo, a jistě lépe než stát, rozhodovat o podpoře lokální kultury, školství či sportu. Takový systém je transparentní, efektivní i neplýtvavý.

Od počátku bojujeme proti korupci, a právě hazard je černou dírou, kudy dnes peníze náležející občanům často nenávratně mizí. Tento stav je nepopiratelně špatný a jinde v Evropě neakceptovatelný. V demokratické zemi musí totiž o veřejných financích rozhodovat demokraticky volené orgány a ne soukromé subjekty, které zneužívají možnost, již jim stát poskytl. Důsledkem jsou nejen finanční úniky, ale i nerovnováha v samotném sektoru veřejně prospěšných účelů. Nepoměr, kdy jde 1 procento na školství a 59 procent na sport, nereflektuje hodnoty, které naše společnost uznává.

Ujišťuji Vás, že zdanění hazardu zbaví veřejně prospěšné společnosti závislosti na libovůli hazardního sektoru a umožní hospodárné, nezávislé a veřejně kontrolovatelné využití získaných prostředků. Poskytne tak neziskovým organizacím daleko větší jistotu, než jakou čerpaly doposud.

PharmDr. Jiří Skalický, Ph.D.

Poslanec PSP ČR za TOP 09 a Starostové