Ing. Libor Slezák - delegát celostátního sněmu

23. 10. 2011

Co pro Vás znamenalo být delegátem (hostem) sněmu?

Znova jsem si uvědomil, že zastupuji stranu, která před krátkozrakými populistickými činy dokáže myslet na budoucnost té neorganizované mlčící většiny, která se jmenuje daňoví poplatníci a které se nelíbí řecký přístup k fiskální politice. Zaznělo to zřetelně i ve zdravicích zahraničních politiků, ale bohužel vůbec ne od politiků domácích.

Potěšilo mě velmi, že jsem mohl být u nominace pana předsedy na prezidenta republiky. Pro mě to má zvláštní význam, neboť jsem pana Schwarzenberga navrhoval na prezidenta republiky prostřednictvím strany SNK-ED před třemi roky a sklidil jsem za to velkou otevřenou nevoli jejího vedení. Dnes jsem měl tu čest být jedním ze 160 delegátů, který pro nominaci pana Schwarzenberga zvedl ruku.

Co Vás zaujalo na projevech předsedy a místopředsedy TOP 09?

Předseda - nadhled člověka znalého lidí, světa a těšícího se přirozené autoritě. Neopomněl nás upozornit, že máme stranu stále hlídat přes individui, pro něž je strana jen výtah k moci a cesta k  pramenům peněz. Znovu jsem si uvědomil, že ministerstva zdravotnictví, financí a práce a sociálních věcí snáší nejnechutnější útoky a nesou největší díl zodpovědnosti za reformy.

Místopředseda - má to v hlavě velmi srovnané, přesně dokáže popsat realitu a cesty k  řešení. Je znát, že má logické uvažování technika. Například že životní úroveň nám nezajistí vláda, ale že nám může nastavit podmínky ve společnosti tak, abychom se o svoji životní úroveň mohli postarat sami. Přesně odhalil podstatu nerazavějícího hesla "Každý podle svých schopností, každému podle jeho potřeb." Velmi přeně definoval odvěký konflikt neorganizované většiny platících daňových poplatníků a organizovaných menšin snažících se tyto daně uchvátit pro své zájmy.

Proč by měl být Karel Schwarzenberg prezidentem?

Já v tom mám už léta jasno, ale hlavní nám pan předseda potvrdil ve svém projevu - president se nemá věnovat každodenním politickým půtkám, ale být strážcem polotické kultury v zemi. Má být obklopen duchovní elitou národa včetně těch, kteří mu nepochlebují a nesouhlasí s jeho názory. Má mít nezpochybnitelné renomé v zahraničí. Tato země to občas zažila, ale spíše tomu bývalo naopak. Myslím, že teď máme znovu šanci.

Volba předsedy, 1. místopředsedy i dalších místopředsedů byla tajná. Chcete říci, koho jste volili a proč?

Za komunistů byla sice také u voleb plenta, ale nebylo povinné za ni chodit. Proto je v demokracii povinnost za plentu chodit, aby nikdo nemohl nic naznačovat a volby byly skutečně tajné, jak jsme si schválili ve stanovách. Proto nebudu tyto zásady rozbíjet nějakým fotografováním na mobilní telefon, k čemuž se uchylují i poslanci některých stran, nebo jiným zveřejňováním své volby.

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme