Gočárův pavilon v lázních v Bohdanči opět slouží veřejnosti

3. 3. 2014

Lázně Bohdaneč, 3. března 2014 – Více než jeden rok byl pro klienty Léčebných lázní Bohdaneč uzavřen architektonicky nejcennější pavilon – pavilon Gočár. Budova vyprojektovaná předním českým architektem Josefem Gočárem a veřejnosti otevřená v roce 1913 byla ve špatném technickém stavu. Po sto letech se dočkala dílčích oprav.

 

Řemeslníci na rekonstrukci interiérů pavilonu pracovali od listopadu 2013. Opraveny byly zejména nevyhovující zdravotně-technické instalace, elektroinstalace a sociální zařízení, byly vyměněny koberce a zrestaurována původní dlažba na chodbách, vymalovány byly pokoje, společenské místnosti i chodby. Do pokojů nově přibyly televizory a připojení na internet. Do novotou vonících pokojů se první pacienti nastěhují už na začátku března.

Krátce před otevřením pavilonu klientům lázní si Gočárův pavilon prohlédl také poslanec a člen Výboru pro zdravotnictví Jiří Skalický (TOP09).  „Gočárův pavilon v kubistickém stylu je ojedinělou stavbou a byla velká škoda, že tak dlouho nemohl sloužit klientům lázní. Přitom Léčebné lázně Bohdaneč patří k těm zařízením, o která je mezi pacienty velký zájem,“ řekl po návštěvě lázní Jiří Skalický a dodal, že při prohlídce pavilonu a při rozhovoru s ředitelem lázní Jiřím Vitíkem se ujistil v názoru, že současné vedení lázní velmi usiluje o kompletní rekonstrukci pavilonu a že se chce pokusit co nejvíce navrátit objektu původní kubistický ráz. „Je to však  velmi nákladný projekt, a to nejen finančně. Vrátit stavbě Gočárův styl, odstranit necitlivé zásahy do architektury z minulosti a dodržet všechna pravidla památkové péče bude náročné,“  připomněl Jiří Skalický.

Josef Gočár navrhl exteriéry i interiéry včetně vybavení pavilonu v kubistickém stylu. Podle jeho plánů objekt v letech 1912 – 1913 vybudoval stavitel Josef Novotný z Prahy. Už v roce 1926 prošel pavilon první rekonstrukcí, kdy bylo dostavěno druhé patro. To už ale příliš nedodržovalo kubistický ráz stavby. K ještě horšímu zásahu do budovy došlo v šedesátých letech, kdy byla necitlivě přestavěna přízemní část pavilonu včetně vstupní haly.

Veřejnost si bude moci opravený Gočárův pavilon prohlédnout 3. května v rámci slavnostního symbolického otevření lázeňské sezony. Připravena bude výstava o historii a architektuře tohoto pavilonu. „Tento pavilon si zcela určitě prohlédnou i kolegové ze zdravotního výboru. V rámci pravidelných výjezdních zasedání totiž navštívíme i Bohdaneč, kde budeme mimo jiné jednat o tématu lázeňské péče u nás,“ doplnil poslanec Jiří Skalický.   

 

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme