Experti potvrdili, co náměstek hejtmana Jan Tichý dlouho nechtěl pochopit: financování projektu na pardubickém letišti je v pořádku

1. 3. 2012

Spolufinancování projektu modernizace letiště z evropských fondů je v pořádku. Nezávislí experti najatí Úřadem Regionální rady NUTS II Severovýchod, kteří posuzovali veřejnou zakázku na stavbu, neshledali, že by zakázka byla předražená, na což upozorňovalo vedení kraje. Výstavba technického zázemí civilní části pardubického letiště tak může bez problémů pokračovat. Společnost EBA dostane zablokovaných téměř 70 miliónů korun.

Toto rozhodnutí samozřejmě vítáme. Od začátku jsme si byli jisti, že je vše v pořádku a že rozpočet financování stavby je také v pořádku. Současně potvrdil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, že neshledává žádné důvody pro zahájení správního řízení z důvodu možného pochybení ve výběrovém řízení,“ uvedl Jiří Skalický, předseda představenstva EAST BOHEMIAN AIRPORT a.s. (EBA) a poslanec TOP 09 a dodal: „Věřím, že tímto rozhodnutím definitivně skončí napadání společnosti a stavby ze strany příslušného náměstka Pardubického kraje, který vystavoval město i kraj nebezpečí vážných finančních dopadů. Doufám, že se budeme moci plně soustředit jak na stavbu, tak na rozvoj provozu a zajištění služeb pro občany regionu.“

Projekt nazvaný „Technické zázemí civilní části letiště Pardubice a rozšíření pohybových ploch“ je financován z Regionálního operačního programu Severovýchod. V listopadu loňského roku bylo spolufinancování zastaveno, protože Policie ČR prošetřovala 36 případů losování v rámci výběrových řízení na dodavatele. Regionální rada požádala nezávislého experta, aby posoudil, zda je či není zakázka na pardubickém letišti předražená.  Na konci ledna 2012 Úřad Regionální rady NUTS II Severovýchod obdržel zprávu, že cena je v místě a čase obvyklá. „Nyní musíme Úřadu Regionální rady předložit zbývající doklady a pak bychom měli z Regionálního operačního programu získat více než 69 milionů korun. Celkové náklady projektu jsou přibližně 256 milionů,“ doplnil Jiří Skalický.

Hlavním cílem projektu je modernizace zázemí letiště, které umožní rozšíření a zkvalitnění technických a servisních služeb poskytovaných letištěm. „Stavba jako celek je určena pro zázemí technické obsluhy letadel a údržby letiště a umožňuje také napojení na veřejnou komunikační síť, pohyb a parkování veřejných i neveřejných mobilních prostředků. Dílčími součástmi projektu je vybudování nového areálu leteckých pohonných hmot, výstavba areálu pozemních služeb a letištní pohybové plochy. To obnáší rekonstrukci stávajících ploch s cílem zvýšit bezpečnost leteckého provozu,“ připomněl náplň projektu ředitel společnosti EBA a.s. Jan Andrlík s tím, že stavba by měla být podle plánů dokončena v červenci letošního roku.

Zdenka Hanyšová Celá
Komunikace s veřejností
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme