× Pojďte do toho s námi.

Dubnové aktivity na podporu lidí s autismem vrcholí

29. 4. 2016

Duben pravidelně bývá celosvětovým měsícem na podporu lidí s poruchou autistického spektra (PAS). Do projektu se zapojily i Pardubice, především díky aktivitám Rodinného integračního centra Lentilka. Jednou z posledních aktivit byla odborná konference, konaná v Pardubicích. Věnovala se především těm, kteří o autisty pečují. Účastnil se jí také poslanec Jiří Skalický, který je dlouholetým patronem třídy rehabilitačního centra Lentilka pro dětské autisty a který aktivity na podporu dětí a jejich rodin podporuje.

Konference s názvem „Směrem z PASti, aneb autismus v praxi“ nabízela odpovědi a řešení především pro ty, kteří pečují o osoby s poruchami autistického spektra. Speciální pedagogové, asistenti pedagoga, logopedi, sociální pracovníci, ale i rodiče a příbuzní získali řadu podnětů, jak lidem s PAS ve svém okolí život usnadnit a zbourat bariéry, které je oddělují od okolního světa. Konference přinesla na autismus řadu úhlů pohledů. Nešlo jen o odpovědi na otázky překonávání bariér a usnadnění života s PAS. Ale i o odborné názory na včasnou diagnostiku, jak vzdělávat děti s PAS i na současně velmi diskutované téma, kterým je inkluze např. i dětí s PAS do normálních škol. „Autismus je postižení, které není vidět, a o to více je potřeba o něm mluvit. Je jednou z nejvážnějších poruch dětského mentálního vývoje a bohužel případů dětí, které se s autismem potýkají, stále přibývá. Většinou dobře nerozumí tomu, co vidí, co slyší nebo co prožívají. Mají svůj svět. Mějme je rádi a snažme se jim porozumět,“ vyzval veřejnost poslanec Jiří Skalický, dlouholetý patron třídy školky Lentilka pro autistické děti. On sám se odborné konference zúčastnil, stejně jako dalších aktivit, které se v rámci projektu „Den autismu“ konaly už počtvrté.

Na Dni autismu se mohla široká veřejnost zúčastnit Modrého průvodu napříč Pardubicemi s balónky i modrým oblečením, vernisáže výstavy „Co nám dělá radost“, která ukazuje niterní svět lidí s PAS i těch, kteří se o ně starají. V rámci Dne autismu proběhlo i autorské čtení vzkazů z výstavy s herci a manželi Novotnými a Den otevřených dveří v Centrech RIC a LENTILKA, ve škole Svítání a dalších základních škol, které se podporou dětí s PAS dlouhodobě zabývají. Spoluorganizátory akce Den autismu i spojených aktivit jsou Rodinné Integrační centrum, Lentilka - Dětské rehabilitační centrum, partnerské organizace z Pardubic a celého Pardubického kraje.

Ondřej Müller, krajský manažer

Volby: