Doletí vzkazy z Prahy až do Bruselu?

19. 7. 2011


Evropského fóra vědy a techniky Česká hlava se v červnu v Praze zúčastnili i lidé z týmu poslance Jiřího Skalického (TOP 09 a Starostové). Měli tak jedinečnou příležitost se setkat hned se třemi držiteli Nobelovy ceny: Kurtem Würhrichem ze Švýcarska, Richardem Johnem Roberts a Timothy Huntem z Velké Británie. „Především díky těmto pánům mělo fórum velmi kultivovaný průběh s místy odlehčenou atmosférou, protože měli krásný smysl pro humor,“ poznamenal Jan Vávra, který působí jako odborný asistent na Fakultě chemicko-technologické Univerzity Pardubice.

Hlavním tématem letošní diskuze byla Věda a budoucnost Evropy a bylo potěšitelné, že převládali mladí lidé. Vystoupení hlavních řečníků prokázala, že téma vědy v Evropě je stále plné otázek, než odpovědí. Především Čína a Asie jdou i ve vědě velmi rychle kupředu a Evropa nemůže zaostat.

Českou republiku na fóru zastupovali makroekonomický stratég ČSOB Tomáš Sedláček a ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek, který připomněl, že v naší zemi existují programy z evropských strukturálních fondů (ESF) pro podporu podnikání a inovací. „Musím pochválit Nobelovské fórum, jehož řečníci byli opravdu dobří. Byli to vědci a byli kritičtí k dohledu Evropské unie nad vědou a výzkumem, kdy každý projekt vyžaduje spoustu administrativních údajů každý měsíc, zaznamenávání činností hodinu po hodině, což vědu zabíjí,“ posteskl si Jan Vávra a dodal: „Vyslechl jsem řadu dalších myšlenek o tlaku konkurence, významu inovací, nutnosti jazykového vybavení – spousta těch vět by se dala tesat. Jestli z toho ale budou do života uvedeny nějaké závěry, to si nejsem jist. Podle mne na fóru chyběli ti zástupci z EU, kteří tvoří právě onu legislativu Vědy a výzkumu. Jinak se obávám, že do Bruselu tyto poznatky nedoletí.“

Zdenka Hanyšová Celá

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme