ČSSD a korupce ve středních Čechách. Opravdu jde o selhání jedince? Těžko!

5. 6. 2012

V případu korupčního jednání Davida Ratha sociální demokraté na vrcholové úrovni opakovaně zdůrazňují, že jde o selhání jedince a až podezřele rychle se od svého kolegy, hejtmana i poslance, distancovali a distancují. Kauza však lidem, kteří nemají krátkou paměť, evokuje vzpomínky na konání mnohých sociálních demokratů v jiných krajích.

Že pravděpodobně nejde o selhání jedince, ale o skutečnost, která se v různých obměnách děje i v dalších krajích vybarvených do oranžova, lze doložit. V současné době například auditoři Evropské unie prošetřují čerpání dotací ROPu v Ústeckém kraji. Další „průšvihy“ jsou zjištěné v řadách sociální demokracie v Pardubickém kraji. Na začátku letošního roku se Policii ČR dostaly do rukou nahrávky rozhovoru tehdejšího předsedy pardubické organizace ČSSD Miroslava Petržílka s podnikatelem, po kterém požadoval desetimilionové „odměny“ za přiklepnutí významných zakázek. Petržílek také s předstihem věděl, jak bude vypadat kandidátka do podzimních krajských voleb, a to včetně lídra, kandidáta na hejtmana.

Jak před časem uvedla MF Dnes, která se k nahrávkám dostala, Petržílek na nich otevřeně hovoří o politickém pozadí své strany, i o tom, jak má pod palcem ČSSD v celém kraji a jak to chodí s korupcí.  Přestože se špičky sociální demokracie v Pardubickém kraji od výroků a jednání Petržílka distancovaly, schůze okresního výboru, na které byli nominováni lídři do krajských voleb, se tehdy odehrála přesně podle Petržílkova scénáře.

Je to učebnicový příklad fungování systému, který byl během posledních čtyř let dotažen k dokonalosti. Jak vidno, je velmi propracovaný a používaný v různých krajích České republiky.

Pharm.Dr. Jiří Skalický, Ph.D., poslanec Parlamentu ČR za TOP 09 a Starostové, Pardubice
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme