Celková reforma zdravotnictví musí být přátelská, seriózní a odborná

21. 7. 2011



Na tento workshop jsem dostal pozvánku také a rád jsem se jí zúčastnil. S poznatky odborníků z NERVu a s jejich deseti body, které by měly do zdravotnického systému vnést přehlednost i úspory, bych se s Vámi rád v tomto článku podělil.


Navrhovány jsou například elektronické aukce či sdílení zdravotnických materiálů, a také změna úhradového systému, který by byl spravedlivý k nemocnicím. Podle Miroslava Zámečníka z NERVu je velmi podstatný přechod na využívání systému elektronických aukcí, jež přinesou velké úspory. V Německu se osvědčuje postupný přechod na pozitivní lékové seznamy. NERV doporučuje také systém elektronických receptů. Kombinace těchto opatření přinese snížení objemu předepisovaných léků a zlepšení účinnosti.
Experti politikům také doporučili, aby kategorizovali zdravotnické prostředky. Při zavádění nových léčivých přípravků, klinických postupů i technologií je třeba je poměřovat vůči nákladům.
Nemocnice mají přejít z nynějších rozpočtů na platby za diagnózu DRG, kdy za stejnou péči dostane každá nemocnice stejně. Povede to k efektivnější léčbě. Souhlasím s Miroslavem Zámečníkem, že je třeba zavést úhradový systém a odpoutat se od úhradových paušálů, které přináší nespravedlnosti mezi jednotlivé nemocnice. Takzvanou DRG péči užívá hodně evropských zemí i Amerika.
Úsporné a praktické je podle odborníků i sdílení zdravotních záznamů, které by mělo omezit duplicitu vyšetření pacienta a jeho neřízený pohyb po systému, a naopak přinést lepší a rychlejší kolování potřebných informací mezi lékaři. Pacienti by měli podepisovat péči, kterou jim lékař poskytl, což podle expertů usnadní kontrolu vykazování a znemožní úniky peněz.
Skupina NERV podpořila i jednotnou právní úpravu pro všechny zdravotní pojišťovny, již chystá ministerstvo zdravotnictví. Nyní má svůj zákon Všeobecná zdravotní pojišťovna a svůj zaměstnanecké pojišťovny. Chroničtí pacienti by podle doporučení odborné skupiny Národní ekonomické rady vlády pro zdravotnictví neměli platit regulační poplatky.
Do zdravotnictví by například měla jít část daně z tabáku. Zbytečné výdaje za léky chtějí experti omezit tím, že by lékový úřad zveřejňoval lékaře pobírající odměny za spolupráci s farmaceutickými firmami. Seznam léčiv se má pravidelně aktualizovat.
Přítomný ministr zdravotnictví Leoš Heger uvedl, že celková reforma musí být přátelská, seriózní a odborná. K tomu se rád přidávám. Ministra doslova cituji: „Reforma musí přinést lepší zdraví a lepší život, středobodem je vždy pacient. Musí být definována jeho jasná práva, ale také jasné povinnosti. Pokud se například nepodrobí odborným doporučením, je to všechno k ničemu a jde o vyhozené peníze.“
PharmDr. Jiří Skalický, Ph.D.

21. 7. 2011

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme