V Červené Vodě mají senioři opravdový domov

20. 8. 2012

Domov důchodců sv. Zdislavy v Červené Vodě, z jehož oken vidíte Kralický Sněžník, navštívil Jiří Skalický společně se starostkou Králík Janou Ponocnou a starostou Červené Vody Milošem Harnychem ve středu 25. července. „Byl jsem zvědavý na domov, o kterém jsem již hodně slyšel,“ uvedl Jiří Skalický.

V areálu nyní žije 150 obyvatel z celé republiky a stará se o ně 78 zaměstnanců. „Všichni spolu tvoří jednu velkou rodinu,“ říká ředitel Josef Kuběnka. Za dobu 60 let existence – toto jubileum letos slaví - prošel domov řadou změn. V roce 1951 byl velký dvoupatrový dům bývalého obchodníka s textilním zbožím adaptován na domov pro seniory, kterých bylo tehdy 16. Zásadní rekonstrukce začaly v polovině 90. let minulého století. Dlouhodobou přestavbu domova uzavřela rekonstrukce posledního pavilonu, který byl dokončen v roce 2009.

Objekty jsou propojeny tak, aby je klienti mohli projít suchou nohou. Areál obklopuje nádherná zahrada, ve které byla nedávno odhalena pamětní deska, a to za účasti ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka. Investici v hodnotě desítek milionů korun podpořilo právě jeho ministerstvo, dále krajský úřad a obec Červená Voda. „Opravil se celý areál, dvě budovy jsou úplně nové, dvě rekonstruované, stejně tak zahrada. Máme rozsáhlé zázemí, kapli i ubytování pro návštěvy, které tak mohou trávit společné chvíle se svými blízkými nejen při návštěvách, ale i v posledních chvílích jejich života," uvedl ředitel domova Josef Kuběnka.

Přesvědčil jsem se, že tu obyvatelům nabízejí skutečně vysoký standard bydlení a služeb,“ uvedl Jiří Skalický. „Panu řediteli a jeho týmu se zde v této nádherné podhorské krajině podařilo vytvořit prostředí s vysokým standardem bydlení a služeb pro klienty. Díky profesionalitě a entuziasmu ředitele Josefa Kuběnky se podařilo vybudovat mimořádný domov z hlediska stavební připravenosti. Z celé návštěvy jsem cítil velmi dobrou spolupráci mezi domovem a obcí Červená Voda.“

 

Zdenka Hanyšová Celá

Galerie
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme